אנא סובבו את הטלפון שלכם.



יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

רישום
לניוזלטר

[adning id="57105"]

עמוד הבית / מאמרים / לראשונה בישראל: בדיקה לאבחון מוקדם של מחלת יעקב קרויצפלד

לראשונה בישראל: בדיקה לאבחון מוקדם של מחלת יעקב קרויצפלד

בשנים האחרונות מתקיים ביחידה ל קוגניטיבית באיכילוב מחקר שמטרתו אבחון מוקדם פרה-קליני של מחלת קרויצפלד יעקב באמצעות סמנים ביולוגיים (ביומרקרים) מדגימות דם ונוזל שדרה.

מחלת קרויצפלד יעקב היא מחלה נוירולוגית קשה וקטלנית השייכת לקבוצת מחלות פריונים, שבהן הגורם למחלה הוא חלבון הפריון. לחלבון זה תכונות ייחודיות אשר גורמות לו לפעול באופן דומה לווירוס או לחיידק. כאשר החלבון מתקפל בצורה משובשת (כתוצאה ממוטציה גנטית או מסיבה אחרת) הוא שוקע במוח וגורם לפגיעה בתאי המוח ולמותם. חלבון הפריון מסוגל "להדביק" חלבונים אחרים, תקינים, להפוך אותם לפריונים, וכך לגרום גם להם להיות "מידבקים". באופן הזה מתפשטים במוח משקעי חלבון בלתי תקינים, שגורמים לנזק נרחב אשר מתקדם במהירות.

אחת הבדיקות המבטיחות בתחום היא בדיקת RT-QuIC (Real Time Quacking Induced Conversion) לאגרגציית חלבונים המבוססת על התכונות הייחודיות של חלבון הפריון הגורם למחלה, ומסייעת לקביעת האבחנה בדיוק גבוה ביותר ובשלב מוקדם. בדיקה זו "מחקה" את התהליך הפתולוגי המתרחש במוח. במידה וקיים פריון פתולוגי, הוא בא במגע עם פריונים תקינים במבחנה, גורם להם להתקפל באופן לא תקין, ובאמצעות נענוע מתמיד נוצרים במבחנה משקעי חלבון פתולוגים.

ד״ר יפעת אלקלעי, מנהלת המעבדה לאימונולוגיה קלינית והמרכז לבדיקות מיוחדות באיכילוב מסבירה: ״הבדיקה מאפשרת לראשונה אבחנה של מחלת קרויצפלד יעקב ברגישות וספציפיות גבוהות (92% ו-100% בהתאמה, והיא מחליפה בדיקות קיימות כגון בדיקת רמת חלבון   TAU בנוזל השדרה שהינה בדיקה תומכת בלבד, שאיננה מספיקה לאבחנה ודאית. בדיקת ה-RT-QuIC מבוצעת במרכזים בודדים בעולם, וכעת לראשונה מבוצעת גם במעבדה לאימונולוגיה קלינית בבית החולים איכילוב״.

בישראל קיים מקבץ גדול של חולים עם מחלת קרויצפלד יעקב גנטית, וזאת משום שאחת המוטציות הגורמות למחלה (E200K) שכיחה בעיקר בקרב יהודים ממוצא לובי ותוניסאי. המוטציה מורשת באופן דומיננטי– כלומר, מספיק שאחד ההורים יהיה נשא כדי לרשת אותה. רוב נשאי המוטציה יפתח את המחלה, והגיל הממוצע להופעת התסמינים הוא סביב גיל 60. ההערכה היא שבארץ חיים אלפי נשאים של המוטציה, ולמרבה הצער עד כה לא נמצאה תרופה שמונעת את התפתחות המחלה, מעכבת את מהלכה, או מרפאת אותה.

ד״ר נורית עומר, מנהלת מרפאת יעקב קרויצפלד במערך הנוירולוגי באיכילוב  מדגישה: ״אוכלוסיית הנשאים, אשר ייחודית לישראל, מהווה פוטנציאל עצום לקידום המחקר בארץ ובעולם במטרה להבין את מנגנוני המחלה ואת דרכי הטיפול בה. מדגישה.

 

 

מערכת פארמה ליין

 

וובינרים קרובים

  • 21:20 – 21:00
    "Dayvigo מנגנון פעולה חדש לטיפול בנדודי שינה (אינסומניה)"

 

  • 21:50 – 21:30
    "שיפור ושימור יכולות קוגניטיביות – מה חדש בעולם תוספי התזונה?"
לפרטים נוספים והרשמה

חברות בפוקוס

HALEON

0מאמרים
0וובינרים
2עדכוני
רישום
0משרות
פתוחות

Rafa Laboratories

0מאמרים
0וובינרים
199עדכוני
רישום
0משרות
פתוחות

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות