אילו מנגנונים מובילים ליצירת אבנים בכליות? מחקר בנושא קיבל מענק מטעם קרן ISF לקידום רפואה ממוקדת אישית (רמ"א) על סך כ-2.5 מיליון ₪.
באמצעות המענק החוקרים יבחנו את תהליך יצירת האבנים מקרוב בעזרת מכשור מיוחד אשר ינתח את ההרכב של אבנים שונות ברמה מרחבית. כלומר הנתונים שיאספו הם אילו חלבונים ואילו מטאבוליטים נמצאים באיזורים שונים באבן, וכך ללמוד על הבדלים בין התגבשות ראשונית של האבן ובין המשך הגדילה לאורך זמן. בכך, יפיקו מידע אודות ההרכבים הנמצאים באבנים השונות ואף יעמיקו בהבדלים ביניהן. בנוסף, על ידי קישור לתיקים הרפואיים של החולים החוקרים ילמדו כיצד ניתן למנוע את התפתחות האבנים.
את המחקר מובילים ד"ר נדב רפופורט (בתמונה) מהמחלקה להנדסת מערכות תוכנה ומידע באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ד"ר דביר גור מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן למדע, פרופ' מרדכי דובדבני מהמרכז הרפואי הדסה וד"ר דורית זילברמן מהמרכז הרפואי ע"ש שיבא והוא צפוי להימשך כשנתיים.
"בעזרת מחקר זה נוכל להבין מקרוב את ההרכב של אבני כליה מסוגים שונים ועל ההבדלים בין מטופלים שונים, סוגי אבנים שונים ועל תהליך ההתגבשות וההתפתחות של האבנים. תוצאות מחקר זה יוכלו לקדם אותנו לקראת רפואה אישית מונעת", הסביר ד"ר נדב רפופורט.
מערכת פארמה ליין