אנשים, הנוטים לצרוך מזונות אולטרה מעובדים, כגון משקאות קלים, חטיפים ועוגיות, עשויים להימצא בסיכון מוגבר לסבול מבעיות זיכרון וחשיבה, ואף ללקות בשבץ, זאת בהשוואה לאנשים, הנוטים להימנע מצריכת מזונות אולטרה מעובדים. אלו ממצאיו של מחקר, שפורסם במאי 2024 בכתב העת "נוירולוגיה". המחקר אינו מוכיח שצריכת מזונות אולטרה מעובדים גורמת לפגיעה בזיכרון ובחשיבה ולהיארעות שבץ, אלא רק מצביע על קשר בין הנ"ל.
במחקר נכללו כ-30 אלף מבוגרים מגיל 45 ומעלה, אחריהם נערך מעקב במשך 11 שנים בממוצע. הנבדקים מילאו שאלונים שעסקו בדיאטה שלהם.
דעיכה קוגניטיבית נבחנה בקרב כ-14 אלף נבדקים, והיארעות שבץ נבחנה בקרב כ-20 אלף נבדקים.
בתום המחקר 768 אנשים אובחנו עם דעיכה קוגניטיבית, ו-1108 אנשים אובחנו עם שבץ. אנשים, שפיתחו קשיי זיכרון וחשיבה, דיווחו על דיאטה, אשר כ-25% ממנה הורכב ממזונות אולטרה מעובדים, זאת בהשוואה לאנשים, שלא פיתחו בעיות קוגניטיביות, אשר דיווחו על שיעור של כ-24%.
בנוגע לשבץ, הדיאטה של אנשים שלקו בשבץ הורכבה מ25.4% מזונות אולטרה מעובדים, בהשוואה ל-25.1% בקרב נבדקים שלא לקו בשבץ.