מינהל המזון והתרופות האמריקאי סירב בסוף השבוע לאשר טיפול בפוסט־טראומה באמצעות MDMA, למרות תוצאות טובות בניסוי, שחלקו נעשה בארץ • האם מדובר בשמרנות או בניסוי לקוי, ומה הסיכוי שהטיפול יאושר בישראל לפני ארה"ב?
בסוף השבוע האחרון הנחית מינהל המזון והתרופות בארה"ב (FDA) מכה על שוק התרופות הפסיכדליות כשדחה את בקשת אישור השיווק של חברת Lykos לטיפול פסיכולוגי בשילוב MDMA. השוק היה אופטימי שהתרופה תאושר, עד שביוני הצביעה ועדה מייעצת ל־FDA נגד אישורה, בנימוק של בעיות בניסוי שערכה החברה. זאת אף שהניסוי תוכנן יד ביד עם ה־FDA ותוצאותיו, שנראו מצוינות, פורסמו בכתבי־העת המובילים בעולם, ובהם "Nature".
כעת מנסים בשוק להבין אם הדחייה הזאת היא סופית, מה האפשרויות שעומדות בפני Lykos, איך הסירוב ישפיע על שאר החברות המפתחות מוצרים פסיכדליים, והאם העיכוב בשוק האמריקאי משמעותו שהמוצרים הללו יגיעו קודם לשווקים אחרים, בהם ישראל.
הנימוק לפסילה, למרות התוצאות הטובות
החברה Lykos היא למעשה ספין־אוף של עמותה ללא כוונת רווח בשם MAPS, שהוקמה כבר ב־1986, בעיצומה של המלחמה האמריקאית בסמים, כדי לקדם מחקר על השימוש הרפואי בחומרים הללו. MAPS הוקמה על ידי היהודי חובב ישראל ריק דובלין, ויש לה סניף ישראלי המבצע מחקרים פסיכדליים בארץ.
מאת: גלי וינרב
באדיבות: גלובס