לתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות נדרש אפוא איש מקצוע שהתנסה בטיפול בחולים, אוהב חולים, מוכן להסתכל להם בלבן שבעיניים, ולא אדם שירגיש נוח עם נהלים וטבלאות אקסל, מוכשר ככל שיהיה
באחרונה התפתח דיון ציבורי ובמרכזו הסוגיה האם יש מקום למנות למנכ"ל משרד הבריאות מי שאינו רופא. הסוגיה חשובה לאור הרכבת הממשלה בימים אלה ,וכניסתם של שרים וסגני שרים חדשים לתפקידם. עד היום, מנכ"ל משרד הבריאות היה רופא (בסך הכל 23 מאז קום המדינה). יתר על כן, מאז שקיימת התמחות בניהול מזה כ–25 שנה, רוב המנכ"לים היו גם מומחים בניהול, ובנוסף בעלי תואר שני בניהול מערכות בריאות. כלומר, גם רופאים וגם מומחים בניהול.
תפקיד עיקרי של משרד הבריאות הוא לשמש רגולטור בתחום הבריאות. בתפקיד זה עליו לשקול אינטרסים של בריאות התושבים, בריאים וחולים כאחד. מאידך, יש בתפקיד זה גם "פיתוי" — לחסוך על בריאות תושבי המדינה. מערכת הבריאות מתגאה, ובצדק, ברמת הרפואה הגבוהה, בתוחלת החיים הארוכה של התושבים, בתמותת תינוקות נמוכה, בהיעדר מגפות קטלניות ובירידה בתמותה ממחלות לב, כלי דם ומחלות אונקולוגיות. לעומת זאת, יש להתבייש במספר מיטות האשפוז, מספר מכשירי ה–MRI ומספר מכשירי ה–CT, שהם מהנמוכים במדינות ה–OECD. ההשקעה בבריאות לכל תושב בשנה היא 2,300 דולר בערכי קנייה — מספר הנמוך בהרבה מכ–4,000 דולר במדינות אירופה המערבית וכ–8,000 דולר בארה"ב. אנו המדינה היחידה בין המדינות המפותחות שבה מספר הרופאים לאלף נפש נמצא בירידה. מספר האחיות נמוך באופן שאינו מתקבל על הדעת במדינה מתקדמת.
מאת ד"ר ליאוניד אידלמן