אנא סובבו את הטלפון שלכם.

יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

עמוד הביתמאמריםמשרד הבריאות: ברכה של סגן מנהל אגף הרוקחות לשבוע הרוקחות בישראל

משרד הבריאות: ברכה של סגן מנהל אגף הרוקחות לשבוע הרוקחות בישראל

השנה, אחרי שנת מלחמה שטרם הסתיימה, נציין בשבוע של 10 – 15 בנובמבר את שבוע הרוקחוּת בישראל. ליבנו עם כל משפחות החטופים שכולנו מתפללים לבם וחזרתם בהקדם, משפחות הנרצחים והנופלים בלחימה וכל הפצועים. מערכת הבריאות נדרשה למענה לכל האתגרים מהמלחמה ושירותי הרוקחות בישראל יחד איתה כאשר הדגש המשמעותי הוא תרומת הרוקחים להבטחת נגישות התכשירים בישראל וקידום הטיפול התרופתי תוך הבטחה לאיכות, בטיחות ויעילות.

כידוע, קיים אתגר מתמשך במערכות הבריאות בעולם וגם בישראל בשל מחסור אוניברסלי בעובדי בריאות מוסמכים בתחומים השונים. הפתרון טמון בהגדרה ובחלוקה מחדש של כלל המשימות בין מקצועות הבריאות השונים ובביצוע הסטה של משימות ממקצוע בריאות אחד לאחר כדי לעמוד בצרכי המטופלים המשתנים לאור גידול האוכלוסייה והזדקנותה.

הרוקחים, במיוחד אלה העובדים בקהילה ובבתי החולים,   לעתים קרובות עסוקים במטלות שאינן קליניות למרות היותם חיוניים לתפקוד המערכת ולהצלחת הטיפול התרופתי, והעברת המטלות לעובדים אחרים יכולה לעשות את ההבדל בשיפור מתן שירותי הבריאות למטופלים.

בעשורים האחרונים, ארגון הבריאות העולמי (WHO) והפדרציה הבינלאומית לרוקחות (FIP)  מקדמים את ההשקעה של הרוקחים במטופלים בקהילה ובבתי החולים. מסמך הנחיות (GPP) תנאי רוקחות נאותים שפורסם כבר בשנת 2011 על ידי ארגונים אלה, מפרט את התפקידים החיוניים שיכולים למלא רוקחים במערכת הבריאות. המסמך מדגיש את הפוטנציאל המקצועי של הרוקחים והיכולת לשפר את בריאות הפרט ושיפור יעילות בריאות הציבור בכלל.

לאורך השנים קיימת התפתחות בעשייה הרוקחית המאפשרת לרוקחים לבצע מגוון רחב של טיפולים קליניים, בנוסף לתפקידים המסורתיים של הבטחת זמינות, איכות, בטיחות ויעילות של תכשירים וקידום שימוש מיטבי בתכשירים ובמוצרים רפואיים. עם זאת, ישנם מספר חסמים שעיכבו את ההתפתחות בעשייה הרוקחית, ביניהם ניתן למצוא, חוסר מודעות בקרב קובעי מדיניות לגבי התפקידים הפוטנציאליים שרוקחים יכולים לבצע, עומסי עבודה בבתי המרקחת ואולי גם תפיסה היסטורית של מקצוע הרוקחות. בנוסף לאלה, ישנן גם סוגיות הקשורות בחסמים משפטיים. כל אלה מעכבים ולעיתים, בולמים את השינויים בעשייה היומיומית , כך שמצב זה אף גובה מחיר משמעותי ממערכת הבריאות עקב הוצאות מוגברות בגלל איתור מאוחר של מחלות, שימוש לא מיטבי בתרופות, היענות נמוכה של מטופלים לטיפול התרופתי, צריכה מוגברת של שירותי רפואה דחופה ואישפוזים, והפסדים במעקב אחר המטופלים.

רוקחים הם בין אנשי המקצוע הנגישים ביותר למטופלים, במספר רב של בתי מרקחת בכל רחבי הארץ הפתוחים חלקם ברוב שעות היממה ובסופי שבוע.

זמינות זו של הטיפול והייעוץ הרוקחי  מאפשרת לכם לתרום באופן מהותי לבריאות הציבור הן ברפואה מונעת , לרבות באמצעות עידוד ומתן , גילוי מוקדם של מחלות והפנייה להמשך בירור וטיפול, והן במתן מענה תרופתי לטיפול והקלה בתסמינים וניהול מצבים כרוניים. לרוקחים תפקיד מכריע גם בהסברה ושימוש מושכל בתרופות בטיפול עצמי, בהקפדה על רצף טיפולי ובשיפור היענות לטיפול תרופתי.

אין ספק שלכם הרוקחות והרוקחים יש תרומת ערך רבה בהקפדה על  שימוש אחראי בתרופות ובמשאבים במערכת הבריאות. אחת הדרכים שבהן במדינות מתקדמות רוקחים תורמים לטיפול בחולים ולהפחתת העומסים  על רופאי ה ועל מוקדי שירותי החירום, היא באמצעות ייעוץ רוקחי אישי, חידוש מרשמים המשכיים ומתן מרשמים של תרופות רוקח לתסמינים ומחלות נפוצות, שבהן בתי המרקחת הם המקום העיקרי לטיפול במגוון מצבים רפואיים.

דוגמה חשובה להתפתחות תפקידם של הרוקחים ניתן היה לראות במהלך מגיפת ה-COVID-19,במהלכה, הרוקחים במערכות בריאות רבות ברחבי העולם, תפקדו כשחקנים חיוניים, לא רק באמצעות מתן שירותי אבחון ומתן חיסונים ואף טיפול תרופתי, אלא גם באמצעות מניעה מתמשכת וניהול ללא הפרעה של מצבים כרוניים. גם בישראל, בתקופה זו, ראינו ניצנים של טיפול רוקחי קליני, בהתאמת טיפול תרופתי והבטחת בטיחותו.

המטרה שלנו היא לשכפל ולהרחיב את ההצלחות הקיימות במדינות העולם ולקדמן בישראל. בשנתיים האחרונות, משרד הבריאות מקדם מתווה של מאפשרת בעולם הרוקחות באמצעות דיאלוג מדיניות הכולל יכולות לזהות את התפקידים הספציפיים אשר רוקחים יכולים למלא באספקת שירותי בריאות ולאמץ מדיניות המאפשרת עשיה זו בתנאים מתאימים.  מתווה זה כולל בין היתר, הגדרת האחריות והסמכות של הרוקחים והפרוטוקולים הקליניים-תפעוליים שלהם. לצורך כך חשוב להשקיע ולקדם תשומות, כגון הכשרות ידע ומיומנויות,   זמינות תשתיות שונות למתן טיפול רוקחי ומערכות דיגיטליות תומכות, ונגישות לנתונים מהרשומה הרפואית. יש לפעול להבטחת קיימות של הטיפול הרוקחי בבית מרקחת,  ניטור איכות השירות  ושרטוט מפות דרכים לשילוב שירותי רוקחות בחלקים נוספים של שירותי הבריאות בישראל.

פעילות שיטתית ונחרצת של מתן טיפול רוקחי בבתי מרקחת מסייעת למתן את ההשפעה של מחסור בכוח אדם במערכת הבריאות על ידי אימוץ סמכויות אשר ניתנו לרוקחים במדינות מתקדמות בעולם ורתימת מערך הכישורים של רוקחים כמטפלים קליניים. תהליך זה הינו מרכיב הכרחי במערכות בריאות ממוקדות מטופלים ומדדי בריאות. אלו כלים לייעול השימוש במשאבים כה נדירים ויקרים עבור מערכות בריאות המתמודדות עם הנטל הכפול של תחלואה והזדקנות האוכלוסייה על רקע עליית עלויות שירותי הבריאות ובמיוחד במערכת החווה זעזועים הנובעים ממצבי חירום בעלי אופי מגוון.

במהלך השנה האחרונה, ראינו יותר מתמיד, את ההשקעה והמחויבות שלכם, הרוקחות והרוקחים בישראל למתן טיפול רוקחי למטופלים גם באיזורי חזית הלחימה וגם בטיפול במפונים ומתפנים מאזורים אלה.

מערך הרוקחות בישראל הוא מראה למגוון ההון האנושי בישראל ולדו הקיום במערכת הבריאות וניכר היה במיוחד במהלך השנה האחרונה, כי קיימת חשיבות לההבנה, כבוד הדדי ושיתוף פעולה. יחד נצליח להמשיך לקדם את שירותי הרוקחות בישראל ואת מעמד הרוקח בישראל ולהבטיח כי כל אדם ללא קשר למוצאו או דתו, יקבל את הטיפול הרוקחי והחמלה הראויים לו.

 

בשבוע חשוב זה, אני מבקש לאחל לכל אחת ואחד מהרוקחות והרוקחים , בכל תחומי העיסוק במערך הרוקחות בישראל, המשך עשייה רוקחית מבורכת, שותפות בתרומת הערך המשמעותית לקידום בריאות המטופלים בישראל, סיפוק רב מהעשייה והגשמה עצמית במקצוע חשוב זה.

 

בהערכה רבה,

מגר' אלי מרום

סגן מנהל אגף הרוקחות

מאמרים נוספים

לא נמצאו כתבות באותו נושא..

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

  • 21:20 – 21:00
    "Dayvigo מנגנון פעולה חדש לטיפול בנדודי שינה (אינסומניה)"

 

  • 21:50 – 21:30
    "שיפור ושימור יכולות קוגניטיביות – מה חדש בעולם תוספי התזונה?"
לפרטים נוספים והרשמה
  • אטופיק דרמטיטיס – מי המטופלים שלנו?

 

  • טיפולים מקומיים – איזה טיפול, כמה זמן, ובאיזה מקום?

 

  • טיפולים סיסטמיים – למי, מתי, ואיזה?
לפרטים נוספים והרשמה
  • מולקולה חדשה מסוגה – קו-אגוניסט ארוך פעולה של הקולטנים ל GLP-1 ו GIP
  • הצגת תוצאות מחקרי ה SURPASS
  • יעילות התרופה בירידה במדדי HbA1c ובמשקל
  • פרופיל בטיחות
  • גישות לטיפול במחלת ההשמנה
  • הצגת תוצאות מחקרי הSURMOUNT
  • יעילות התרופה בהורדה במשקל
  • פרופיל בטיחות
לפרטים נוספים והרשמה

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות