בטיפול חדשני הושתלו בגופה של צעירה מסין תאים מייצרי אינסולין, שיוצרו מגופה שלה – כך שאין לה עוד צורך בזריקות.

בזכות טיפול רפואי חדשני, אישה בת 25 מטיאנג’ין בסין, שסבלה מסוכרת מסוג 1, אינה זקוקה עוד לטיפול תרופתי. בגופה  הושתלו תאים שעברו מעין אתחול מחדש, כך שהם מייצרים אינסולין לפי הצורך. זוהי הפעם הראשונה שבה טיפול כזה הצליח.

בסוכרת מסוג 1 מערכת החיסון תוקפת את תאי האינסולין בלבלב (איי לנגרהנס), ולכן גופם של החולים אינו מייצר אינסולין והם נדרשים להזריק את ההורמון באופן קבוע. במקרים מסוימים ניתן להשתיל בגוף החולה  תאים מייצרי אינסולין, אך ההשתלות הללו נתקלות בקשיים, בין היתר עקב מחסור בתורמים וצורך בתרופות לדיכוי חיסוני כדי למנוע את דחיית השתל. טכנולוגיות תאי גזע מציעות חלופה, על ידי ייצור אספקה בלתי מוגבלת של תאי לבלב שמופקים מרקמות המטופל עצמו. כך ייתכן שבעתיד תהיה אפשרות להפחית את הצורך בדיכוי חיסוני ארוך טווח.

צוות מחקר מאוניברסיטת נאנאקי, בשיתוף והתבססות על תוצאות קודמות של חוקרים מאוניברסיטת בייג׳ינג, הפיק תאים משלושה אנשים עם סוכרת מסוג 1, והכניס אותם למצב פלוריפוטנטי – שבו התאים יכולים להפוך לסוגי תאים שונים. במחקר נעשה שימוש במולקולות אורגניות קטנות כדי לגרום לתאים לבטא את הגנים הדרושים לכך. מולקולות אלו קלות לייצור, וייתכן שבעתיד אף יוכלו לשמש כבסיס בטיפולים עתידיים למחלות נוספות. במחקר הזה, התאים הפלוריפוטנטים פותחו לצברים של תאי לבלב המסוגלים לייצר אינסולין.

לאחר ניסויים מוצלחים במודלים של בעלי חיים, החוקרים ביצעו ביוני 2023 ניסוי שבו הושתלו כ-1.5 מיליון תאי אינסולין בשרירי הבטן של המטופלת. אזור זה נבחר על פני הכבד, שהיה יותר נפוץ כאזור טיפול, כדי לאפשר מעקב שאינו פולשני באמצעות MRI, וגם אפשרות להסרת הצברים בעת הצורך.

חוקי המשחק השתנו?

כחודשיים וחצי לאחר ההשתלה החלה המטופלת לייצר כמות מספקת של אינסולין שאפשרה לה להפסיק לחלוטין את הטיפול החיצוני. במשך יותר משנה, רמת הסוכר בדמה נשארו בטווח הרצוי ביותר מ-98 אחוז מהזמן, והיא לא הייתה זקוקה להזרקת אינסולין ממקור חיצוני. מומחים, ובהם המנתח ג’יימס שפירו מאוניברסיטת אלברטה, הגדירו את ההישג הזה כהצלחה משמעותית.

כיוון שהמטופלת כבר קיבלה טיפול לדיכוי חיסוני בשל השתלת כבד קודמת, שמאלצת טיפול נגד דחיית השתל, המחקר לא הצליח לבחון אם תאי הגזע הקטינו את הסיכון לדחייה. עם זאת, החוקרים אופטימיים ומאמינים שתאים שנלקחו מהמטופל עשויים להפחית את בעיות התגובה החיסונית. בנוסף, הצוות חוקר פיתוח של תאי לבלב עמידים בפני התקפות המערכת החיסונית – בעיה מרכזית בסוכרת מסוג 1.

המחקר הזה מצטרף למאמצים נרחבים יותר לשימוש בתאי גזע לטיפול בסוכרתבמקרה נוסף, דיווחו לאחרונה חוקרים משנגחאי על השתלת תאים שתוכנתו מחדש בכבד של גבר בן 59, עם סוכרת מסוג 2 – וכך אפשרו לו להפסיק את הטיפול באינסולין ממקור חיצוני.

ההתקדמויות הללו מייצגות פריצת דרך בטיפול בסוכרת ומציעות פתרונות יעילים יותר. אם ניסויים נוספים בתחום זה יצליחו, הם עשויים לסלול את הדרך לטיפולים חדשניים שישנו את ההתמודדות עם המחלה וישפרו את איכות החיים של מיליוני אנשים.

 

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

SALADD
דיאטה קטוגנית - לטפל באפילפסיה דרך המעי
דיאטה קטוגנית מוכרת כמשטר תזונה המשפר את מצבם של חולי אפילפסיה, עד כה במנגנון לא ידוע. מחקר חדש מגלה כיצד השתלת צואה מילדים שניזונו מתזונה קטוגנית מפחיתה פרכוסים בעכברים. על תזונה קטוגנית,...
WORK Q
"בעקבות הסביבה המאקרו-כלכלית המחריפה": דייטו מפטרת עשרות עובדים
חברת דייטו, המפתחת טכנולוגיות ומוצרים לשיפור הבריאות של מי שמתמודדים עם סוכרת ומחלות מטבוליות, הודיעה כי היא מפטרת עשרות עובדים, מחציתם בישראל ■ הפיטורים מגיעים כשנה לאחר החלפת מנכ”ל,...
חיסון נגד מחלת הסוכרת – ממתין מעבר לפינה
  יתכן כי חיסון נגד סוכרת יהיה זמין כבר בסוף העשור הנוכחי, ישנם מספר מועמדים בקנה, כך עולה מדיווח חדש.המחקר שפורסם על ידי Kalorama Information טוען כי חיסונים נגד מחלת הסוכרת עשויים...
knee
ניתוח להחלפת מפרק הברך יעיל עבור הסובלים מהשמנה ו-OA של הברך
ניתוח להחלפת מפרק הברך עומד במבחן העלות/תועלת עבור מבוגרים הסובלים מהשמנה חולנית ומ- osteoarthritis (OA), אלו ממצאיו של מחקר חדש שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine.   החוקרים...

עדכוני רישום

נושאים חמים

ההשפעה של מזונות חריפים על בריאות המעיים

ההשפעה של אריזות פלסטיק על הרכב המזון

טפסים לבתי מרקחת

אקסטזי - סם האהבה

לילה לבן: כשהשינה בורחת

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר