עמוד הביתמאמריםהחיסון המתגבר יוצא לשוק

החיסון המתגבר יוצא לשוק

משרד הב של יפן אישר לשימוש את חיסון ה ARCT-154, המבוסס על טכנולוגיית RNA בעלת יכולת הגברה עצמית. זוהי הפעם הראשונה שחיסון מסוג זה אושר לשימוש במדינה מפותחת.

מגפת הקורונה הביאה לפיתוח מהיר של , כולל חיסונים ב חדשות. החיסונים הנפוצים, היעילים ואלה שתפסו את מירב הכותרות היו חיסוני ה-RNA שליח (mRNA). חיסונים אלה מבוססים על מולקולות mRNA, עותקים של גן המכילים את המידע לייצור חלבון של הנגיף. כאשר מולקולות ה-mRNA חודרות לתא הגוף בעקבות החיסון, התאים מתחילים לייצר על פיהן את חלבוני הנגיף, ולהציג אותם למערכת החיסון. כך היא לומדת להכיר אותם ומפתחת נוגדנים נגדם. במקרה של הידבקות זה מאפשר לה להגיב במהירות ולנטרל את הנגיפים לפני שיגרמו נזק. שינויים כימיים במולקולת ה-RNA מקנים לה יציבות, וזיכו את מפתחי הטכנולוגיה בפרס נובל ברפואה, אך רוב המולקולות של החיסון מתפרקות בגוף תוך יממה או שתיים. חיסוני RNA בעלי יכולת הגברה עצמית (self-amplifying RNA; saRNA) מבוססים על טכנולוגיה שונה, ואישורם למבוגרים על ידי משרד הבריאות של יפן נותן זריקת עידוד להמשך פיתוח חיסונים כאלה.

טכנולוגיית חיסוני saRNA מבוססת על היכולת של מספר משפחות נגיפים לייצר עותקים רבים של גן מסויים מתוך הגנום שלהם. נגיף הקורונה, לדוגמה, עושה זאת עם הגן לחלבון ספייק הנמצא על מעטפת הנגיף. החיסון ARCT-154 של חברות ארקטורוס תרפיוטיקס (Arcturus Therapeutics) מסן-דייגו קליפורניה ו-CSL ממלבורן, אוסטרליה, מבוסס על נגיף הגורם לדלקת קרום המוח בסוסים ובני אדם (Venezuelan equine encephalitis virus; VEEV). כמו נגיף הקורונה, גם החומר הגנטי של נגיף זה מבוסס על RNA ולא DNA.

החוקרים הוציאו מהנגיף את כל הגנים המזיקים שגורמים למחלה, השאירו רק את הגנים לשכפול גן ספציפי והוסיפו את הגן לחלבון הספייק של נגיף הקורונה. חיסון ה-saRNA מוזרק לשריר, כמו חיסוני ה-mRNA הרגילים, אך כאשר הוא חודר לתאים, נוצרים קודם כל חלבוני השכפול. חלבונים אלו מייצרים עותקי RNA רבים של הגן המכיל את ההוראות לייצור חלבון הספייק וכל עותק כזה מייצר חלבוני ספייק רבים. כך, למעשה, על כל מולקולת saRNA שחודרת לתאים מיוצרים לפחות פי כמה עשרות יותר חלבוני ספייק שיכולים לייצר תגובה חיסונית חזקה יותר. עקב כך, חיסוני saRNA אפשר לתת במינון נמוך יותר מאשר חיסוני mRNA, מה שעשוי להקל את תופעות הלוואי.

דוחפים קדימה

תוצאות המחקרים הקליניים של שלבים 1, 2 ו-3, שכבר הסתיימו, עדיין לא פורסמו. מחקרים אלה בדקו את הבטיחות והיעילות של החיסון לעומת חיסון אחר או פלצבו, אצל נבדקים שלא חוסנו נגד קורונה ולא חלו בעבר. במחקר קליני אחר שפורסם באתר MedRxiv ועדיין לא עבר ביקורת עמיתים  נבדקה יעילות חיסון ה-saRNA מול חיסון mRNA רגיל כמנת דחף לאנשים שכבר קיבלו שתי מנות של חיסון mRNA. המחקר מצא ששני החיסונים גורמים לאותן תופעות לוואי קלות, אך אצל מי שקיבלו את חיסון ה-saRNA רמות הנוגדנים נגד נגיף הקורונה המקורי היו גבוהות בכ-43 אחוזים, ורמות הנוגדנים נגד וריאנט אומיקרון היו גבוהות בכ-30 אחוזים. האישור של משרד הבריאות היפני מבוסס על מכלול המחקרים ומאפשר להשתמש בו גם כחיסון ראשוני וגם כמנת דחף.

 זהו אינו חיסון saRNA הראשון שקיבל אישור. בשנת 2022 חיסון saRNA אחר קיבל אישור חירום לשימוש בהודו. אולם על פי ידיעה באתר Nature, האישור ל-ARCT-154 הוא המשמעותי יותר כי זהו אינו אישור חירום וכי ה ביפן מחמירה יותר מזו הנהוגה בהודו. חיסונים נוספים בטכנולוגיה הזו נמצאים בפיתוח, נגד שפעת ומחלות נוספות, והתקווה היא שהאישור ביפן יזניק את המחקר בתחום. הצפי הוא שהחיסון ARCT-154 יאושר בקרוב גם באירופה, ובעקבותיו יאושרו כנראה חיסונים נוספים באותה הטכנולוגיה נגד עוד מחלות.

מאת: דר' גל חיימוביץ'

לכתבה>>

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

קורונה 20
הקשר בין רמות גבוהות של קורטיזול ותסמיני קורונה ממושכים
חלבונים, הנותרים מאחור לאחר זיהום ראשוני בקורונה, עשויים לגרור רמות גבוהות של קורטיזול, דלקת במערכת העצבים המרכזית ותגובת יתר של מערכת החיסון. אלו ממצאיו...
GENETICCC
לראשונה: אושר טיפול גני באמצעות קריספר
רשויות הבריאות בבריטניה פתחו את הדלת לשימוש בעריכת גֵנים לריפוי מחלות תורשתיות. הטיפול החדש מיועד לחולי אנמיה חרמשית ובטא-תלסמיה – שתי מחלות שפוגעות בכדוריות...
מעבדה 4
חברת הביומד שהודיעה על פיטורים של 200 מעובדיה
נובוקיור הפכה לסיפור הצלחה ישראלי לאחר שפיתחה טכנולוגיה חדשנית לטיפול בסרטן המוח • חברת רדהיל הודיעה על קבלת מימון מממשלת ארה"ב, לטובת ניסוי המשווה...
Pharmacy
"מצב חירום בריאותי": המחסור בתרופות בארה"ב מתקרב לרמות חסרות תקדים
מחסור מדאיג בתרופות לסרטן הגביר את החששות מפני קשיים במגזר התרופות הגנריות ■ הקונגרס והבית הלבן מחפשים דרכים לפתור את שיבושי האספקה הנרחבים. אלפי מטופלים...

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

 

  • היבטים חדשים מבחינה כלייתית ולבבית

 

  • מה צופן לנו העתיד
לפרטים נוספים והרשמה

 

  • 21:20 – 21:00
    "Defining efficacy and safety in pain treatment"

 

  • 21:50 – 21:30
    "צלקות: המפתח לייעוץ מקצועי בבית המרקחת"
לפרטים נוספים והרשמה

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר