עמוד הביתמאמריםלפגוע באלצהיימר כשהוא עוד קטן

לפגוע באלצהיימר כשהוא עוד קטן

תרופה חדשה פועלת נגד חלבוני עמילואיד בטא ונמצאה יעילה אצל חולים בשלבים מוקדמים של המחלה.

מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, אישר תרופה חדשה שמייצרת חברת אלי לילי, דונאנמאב (donanemab-azbt), ובשמה המסחרי קיסונלה (Kisunla), לטיפול בשלבים מוקדמים של מחלת . אלצהיימר מתאפיין בהידרדרות מתמשכת בכישורי החשיבה ועיבוד המידע, ובעיקר בפגיעה בזיכרון וביכולת ההתמצאות. במוחם של חולי אלצהיימר יש משקעים של חלבון מסוג עמילואיד בטא וסבכים של חלבוני טאו. שני החלבונים נוצרים במוח באופן טבעי, אולם הצברים והמשקעים רעילים לתאי העצב וגורמים למותם וכך נוצרים תסמיני המחלה.

קיסונלה היא נוגדן שמזהה את החלבון עמילואיד בטא. הנוגדן נקשר לחלבון העמילואיד או למשקעים שלו ומזמן תאי מיקרוגלייה, ששייכים למערכת החיסון ונמצאים במוח, לפעול נגד חלבוני העמילואיד. התרופה מכוונת לפרק את המשקעים ולמנוע את היווצרותם של משקעים חדשים וכך למנוע החמרה של המחלה ואולי אף לשפר את מצבם של החולים.

החלבון והזיכרון

התרופה מיועדת לחולים שיש להם תסמינים מוקדמים של הידרדרות קוגניטיבית וכמו כן נמצאו במוחם משקעי עמילואיד בטא.  בניסוי קליני שכלל כ-1,700 חולים מרחבי העולם, ניתנה התרופה בעירוי פעם בחודש במשך 72 שבועות לכמחצית מהמשתתפים, בעוד המטופלים האחרים טופלו בתרופת דמה (פלצבו). בהשוואה לקבוצת הפלצבו, התרופה גרמה לירידה ברמת משקעי העמילואיד בטא שנמדדה בסריקת טומוגרפיית פליטת פוזיטרונים (PET). לפני הבדיקה, החוקרים הזריקו חומר רדיואקטיבי שמכשיר ה-PET מזהה ושנצמד באופן זמני למשקעי עמילואיד בטא ומסמן אותם, וכך מכשיר ה-PET מזהה את המשקעים. החוקרים בחנו גם את כמות חלבון טאו במוחם של הנבדקים,  חלבון שבדומה לעמילואיד בטא, הצטברות שלו מקושרת עם פגיעה בתאי העצב וירידה ביכולות הקוגניטיביות באלצהיימר.

בנוסף, הנבדקים עברו סדרה של מבחני זיכרון וחשיבה כחצי שנה אחרי שהתחילו ליטול את התרופה, אחרי שנה וכן אחרי הפסקת נטילת התרופה. התגלה שהתרופה הועילה לנבדקים שבמועד תחילת הניסוי היו במוחם רמות נמוכות עד בינוניות של חלבון טאו. אצל הנבדקים האלה, התרופה הורידה את קצב ההתקדמות של המחלה: אצל כמחצית (47 אחוזים) מהנבדקים לא הייתה הידרדרות במהלך שנה אחרי נטילת התרופה, בהשוואה ל-29 אחוזים שמצבם נשאר יציב בקבוצה שנטלה את הפלצבו.

אצל החולים שהיו בשלבים ראשוניים של המחלה והחלו את הניסוי עם רמות נמוכות עד בינוניות של משקעי חלבון, התרופה האטה את קצב ההידרדרות יותר מאשר אצל חולים בשלבים מתקדמים יותר. למטופלים שהגיעו למצב שבו משקעי חלבון לא התגלו עוד בסריקת ה-PET שלהם הורו החוקרים להפסיק את נטילת את התרופה. דבר זה מעורר את השאלה האם מטופלים יעברו סריקות PET באופן שגרתי במשך הטיפול בתרופה, בדיקות יקרות הכרוכות בחשיפה לקרינה, משום שלרופאיהם אין דרך לדעת מה מצב המשקעים בלי בדיקות דימות.

היתרונות – והמחיר

מחלת אלצהיימר משפיעה מדי שנה על מיליוני אנשים ברחבי העולם, והתרופה החדשה עשויה לסייע בעצירת ההידרדרות בתפקודי היומיום של החולים ובשימור איכות חייהם. אולם לתרופה יש גם חסרונות משמעותיים: נראה שהיא אינה יעילה עבור חולים עם רמות גבוהות של חלבוני טאו.  בנוסף, יש לה מספר תופעות לוואי, שחלקן קלות, למשל כאבי ראש, אולם חלקן עשויות להיות מסכנות חיים, למשל תגובה אלרגית קשה או שינויים במבנה המוח והתנפחות או דימומים במוח. לכן צריך לתת את התרופה תחת פיקוח רפואי צמוד והיא לא מתאימה לאנשים שנוטלים תרופות מסוימות או סובלים מליקויים בתפקודי הקרישה.

יש תרופות נוספות שמכוונות נגד חלבוני עמילואיד בטא, בהן אדוקאנומאב (aducanumab), ובשמה המסחרי אדוהלם (Aduhelm), וכן לקאנמאב (lecanemab), ובשמה המסחרי לקמבי (Leqembi). שימוש באדוהלם הביא לירידה בכמות משקעי העמילואיד בטא, אך קיימים ספקות לגבי יעילותה של התרופה הזאת בהפחתת התסמינים שמהם סובלים החולים, ואילו לקמבי מכוונת נגד צברי חלבון מסיסים של עמילואיד בטא לפני שהמשקעים נוצרים.

יש תרופות ותיקות יותר לטיפול במחלת אלצהיימר, למשל דונפזיל (donepezil), בשמה המסחרי אריספט (Aricept) או ממנטין (memantine) ובשמה המסחרי אביקסה (Ebixa). התרופות האלה פועלות כדי לשנות את פעילותם של מוליכים עצביים מסוגים שונים על מנת להקל את תסמיני המחלה או למנוע מוות של תאי עצב, אך אינן מטפלות בגורם למחלה, שהוא ככל הנראה הצטברות משקעי החלבון וסבכי הטאו, ואינן בולמות את התקדמותה.

התרופה החדשה מציעה תקווה לעצירת ההידרדרות במצבם של החולים, אך זו מגיעה עם תג מחיר גבוה. כיום עולה שנת טיפול בקיסונלה כ-32 אלף דולר. נקווה שהתרופה תהפוך לנגישה ותביא מזור או לפחות שיפור באיכות החיים לרבים ברחבי העולם.

מאת: דר' עדי יניב

לכתבה>>

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

link
נמצא קשר בין אפילפסיה ומחלת האלצהיימר
קיים קשר סיבתי בין מחלת האלצהיימר, פתולוגיה עמילואידית ואפילפסיה. אלה מסקנותיו של מחקר חדש, שפורסם בכתב העת "נוירולוגיה". החוקרים מסין בחנו את...
covid19m
ממצאים חדשים מעידים כיצד נגיף הקורונה חומק ממערכת החיסון
נגיף הקורונה מכיל RNA וחלבונים שונים. מקרי תחלואה חמורים מערבים סינדרום של שחרור ציטוקינים ומצוקה נשימתית חריפה. סקירה חדשה, שפורסמה לאחרונה בכתב העת "אימונולוגיה...
Memory
הקשר בין תסמונת השחלות הפוליציסטיות ובעיות זיכרון וחשיבה
נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות עשויות לסבול מבעיות זיכרון וחשיבה בגיל העמידה. אלו מסקנותיו של מחקר חדש, שפורסם בכתב העת "נוירולוגיה". יש...
aids
להיטפל אל הטפיל
מחקר חדש בקופים מציע לפתח נגיף מהונדס שיתחרה בנגיף ה-HIV אצל נשאים וימנע את התפרצות האיידס. השיטה עשויה לשמש חלופה לטיפול תרופתי יומיומי במדינות שבהן הנגישות...

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

 

  • היבטים חדשים מבחינה כלייתית ולבבית

 

  • מה צופן לנו העתיד
לפרטים נוספים והרשמה

 

  • 21:20 – 21:00
    "Defining efficacy and safety in pain treatment"

 

  • 21:50 – 21:30
    "צלקות: המפתח לייעוץ מקצועי בבית המרקחת"
לפרטים נוספים והרשמה

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר