אנא סובבו את הטלפון שלכם.

יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

עמוד הביתמאמריםמחלות ללא גבולות: קורבנות השפעת הצעירים

מחלות ללא גבולות: קורבנות השפעת הצעירים

בבית חולים מאיר מתה בת חמש מסיבוכי שפעת, מקרי שפעת ותחלואה נשימתית מתגברים בחצי הכדור הצפוני ושפעת העופות פוגעת ביונקים בארצות הברית.

שפעת

בת 5 נפטרה משפעת בבית החולים מאיר, כך מדווח אתר Ynet. הילדה סבלה ממחלות רקע ונפטרה מקריסת מערכות. לפניה מתו בת 13 מאלעד ובת 18 מירושלים גם כן כתוצאה מנגיף השפעת, לא ידוע על מחלות רקע כלשהן שסבלו מהן.

משבוע לשבוע פונים יותר אנשים לטיפול רפואי לאחר שנדבקו במחלת השפעת או במחלות דמויות שפעת. זן השפעת המוביל בישראל הוא עדיין זן B, בשונה מהתמונה בעולם שם שולטים זני A. אומנם יש גם תחלואה ב בקהילה, אך בנקודת זמן זו מחלת השפעת חמורה יותר ונפוצה יותר בקרב הזקוקים לטיפול רפואי במרפאות ובבתי החולים. גם בבתי החולים מורגשים העומסים, כשבמחלקות הפנימיות התפוסה עולה על 100 אחוז וחולים מאושפזים במסדרונות.

ה נגד שפעת זמינים בקופות החולים וניתנים בחינם. עונת השפעת נמשכת בדרך כלל עד אפריל ואף מאי, כך שמי שטרם התחסנו, מומלץ להם להתחסן. החיסון אומנם אינו מבטיח הגנה מלאה נגד המחלה, אך הוא מקטין את הסיכון לחלות ומקטין עוד יותר את הסיכון למחלה קשה ולמוות.

גם במדינות נוספות בחצי הכדור הצפוני יש עלייה עונתית במספר מקרי השפעת. בבריטניה למשל נרשמה בשבוע האחרון של השנה עלייה בתחלואה בשפעת, שמעט התקזזה עם ירידה בתחלואה של מחלות נשימתיות אחרות. שם, כאמור, זן השפעת הדומיננטי הוא זן A. עומס תחלואה גדול נרשם שם אצל עלייה בתחלואה בשפעת נראית ברוב מדינות ארצות הברית. באיראן יש כעת גל תחלואה גדול של שפעת מסוג H1N1, וזה על רקע מחסור חמור בחיסונים. כ-40 אחוז מהמאושפזים בבתי החולים באיראן עקב זיהומים במערכת הנשימה חולים בשפעת. גם ביפן מספר חולי השפעת ממשיך לעלות, והציבור נקרא לשמור על היגיינה.

מחלה לא מסתורית בסין

בימים האחרונים נפוצו שמועות על מחלה מסתורית התוקפת את אזרחי סין וממלאת את בתי החולים. כזכור, מגפת הקורונה בסוף 2019 החלה גם היא בסין כשבתי החולים החלו להתמלא בחולים במחלה נשימתית לא מזוהה ובסופו של דבר הקיפה את כל העולם והרגה מיליוני אנשים, ולכן כל דיווח על מחלה נרחבת בסין מייד גורר כותרות בעיתונות. גם בשנה שעברה התפשטה תבהלה בעיתונים בעקבות "מחלה מסתורית" שבסופו של דבר התגלתה כדלקת מוכרת. גם השנה מופיעות כותרות דומות, אך לפי שעה אין ראיות לתופעה החורגת מתחלואת חורף רגילה של שפעת, hMPV (נגיף מטא-פנאומוניה אנושי), קורונה ו-RSV, כך מדווח מערך מודיעין הבריאות. כמובן, כשמדובר בסין הכול יכול להיות, אך כרגע לא נדרשת פעולה למעט מעקב אחרי המתרחש.

שפעת העופות

מזה כמה שנים יש תמותת יונקים נרחבת עקב הידבקות בשפעת העופות. ב-2023 מתו המוני יונקים ימיים בסמוך לאמריקה הדרומית בגלל שפעת העופות. בשנה האחרונה תקפה המחלה הזו עדרי בקר באמריקה הצפונית, ומהם נדבקו גם לא מעט בני אדם, בעיקר אלה העובדים עם העדרים. עד כה המחלה לא מידבקת במיוחד בין בני אדם, אך נראה שהיא מסוכנת ליונקים. לאחרונה מתו ממחלה זו 20 חתולים גדולים במקלט לבעלי חיים במדינת וושינגטון שבארצות הברית. מדובר במעל למחצית מאוכלוסיית החתולים שחיה במקלט. בין המתים יש נמרים, קרקלים, פומות ועוד. שתי פומות מתו מהמחלה גם בחלקים אחרים של המדינה. שפעת העופות מתפשטת עם ציפורים נודדות שמביאות אותה לכל מקום, והיא אחד האיומים למגפה רבתי (פנדמיה) אפשרית בעתיד, אם תעבור מוטציה שתגרום להדבקה פשוטה בין בני אדם.

מאת: יעל פורמן

לכתבה>>

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

covid_19_green_new
מה גורם לתופעת הקורונה המתמשכת?
מחקר ראשון מסוגו של תסמונת "לונג קוביד" מצא כי מדובר כנראה בכמה תסמונות נפרדות, לפחות חלקן בעלות מאפיינים של מחלה אוטואימונית. לונג קוביד (קורונה...
זיהומים 2
טיפול ב- Tofacitinibמועיל לחולים מאושפזים עם דלקת ריאות הקשורה לקורונה
בהשוואה לפלסבו, ה- Janus kinase inhibitorהפחית את הסיכון לתמותה או לאי ספיקה נשימתית בקרב החולים הללו. דלקת סיסטמית עשויה להחמיר את מצבם של חולי קורונה...
inject 21
החיסונים מצילים חיים
שני מחקרים שהתפרסמו לאחרונה מגלים: תוכנית החיסונים העולמית ומערכת החיסונים בארצות הברית הצילו את חייהם של מיליוני בני אדם בעשרות השנים האחרונות ומנעו מחלות...
injection
מחלות ללא גבולות: אושר חיסון מותאם אומיקרון
דלקת ריאות מסתורית שהתבררה כמחלת הליגיונרים, הפוליו ממשיך להתפשט בפקיסטן וחשש לקדחת הנילוס המערבי בישראל. בסוף השבוע התפרסם דיווח מטריד על דלקת ריאות מסתורית...

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

  • 21:20 – 21:00
    "Dayvigo מנגנון פעולה חדש לטיפול בנדודי שינה (אינסומניה)"

 

  • 21:50 – 21:30
    "שיפור ושימור יכולות קוגניטיביות – מה חדש בעולם תוספי התזונה?"
לפרטים נוספים והרשמה
  • אטופיק דרמטיטיס – מי המטופלים שלנו?

 

  • טיפולים מקומיים – איזה טיפול, כמה זמן, ובאיזה מקום?

 

  • טיפולים סיסטמיים – למי, מתי, ואיזה?
לפרטים נוספים והרשמה
  • מולקולה חדשה מסוגה – קו-אגוניסט ארוך פעולה של הקולטנים ל GLP-1 ו GIP
  • הצגת תוצאות מחקרי ה SURPASS
  • יעילות התרופה בירידה במדדי HbA1c ובמשקל
  • פרופיל בטיחות
  • גישות לטיפול במחלת ההשמנה
  • הצגת תוצאות מחקרי הSURMOUNT
  • יעילות התרופה בהורדה במשקל
  • פרופיל בטיחות
לפרטים נוספים והרשמה
  • 21:20 – 21:00
    "המרגיע הבינלאומי – תפקיד המגנזיום במערכת העצבים המרכזית"
  • 21:50 – 21:30
    "מיומנו של רוקח קליני, התערבויות רוקחיות הלכה למעשה. חלק שלישי"
לפרטים נוספים והרשמה
  • 20:50 – 20:30
    "כבדהו וחשדהו – גישה מאוזנת לטיפול מושכל באופיואידים"

 

  • 21:20 – 21:00
    "פטריית עור ופצעים בפה – הטיפול האידיאלי"

 

  • 21:50 – 21:30
    "טיפול תרופתי חדש בהפרעה בזקפה-חדשנות והזדמנות"
לפרטים נוספים והרשמה

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות