משרד הבריאות הגרמני מוסיף אזהרה ע"ג אריזת תכשירים מכילי ביתא קרוטן |
לאחרונה הזהיר משרד הבריאות הגרמני (ה-BfArM) לגבי הסיכון בשימוש בתכשירים המכילים ביתא קרוטן בכמות גבוהה (מעל 20 מ"ג ליום) במעשנים כבדים.
בעקבות פרסום שני מחקרים קליניים חדשים, המעידים על הקשר בין ביתא קרוטן וסרטן הריאות במעשנים כבדים, החליט ה-BfArM להוסיף אזהרה ע"ג אריזות התכשירים. מ-1.5.2006 יידרש כל תכשיר המכיל ביתא קרוטן לשאת אזהרה כי הוא מכיל ביתא קרוטן. האזהרה אינה נדרשת בתכשירים המכילים ביתא קרוטן כחומר צבע.
ה-FDA תומך בשינוי סטטוס Xenical למכירה ללא מרשם |
בחודש ינואר הצביעה הוועדה המייעצת של ה-FDA בעד שינוי סטטוס לתכשיר Xenical (Orlistat) למכירה ללא מרשם. הוועדות המייעצות של תרופות ללא מרשם ותרופות אנדוקרינולוגיות ומטבוליות סיכמו כי חברת GSK הראתה שהתכשיר יעיל בהורדת משקל במשך 6 חודשי טיפול, וכי התועלת האפשרית בשימוש ב-Xenical ללא מרשם עולה על הסיכון.
חברי הוועדה הביעו חשש לגבי מספר נושאים הקשורים לבטיחות, כולל תגובות בין-תרופתיות ובחירה עצמית נאותה של החולה בתכשיר. תופעות לוואי של מערכת העיכול (כגון דליפה, צואה שומנית) הדאיגו פחות את חברי הוועדה. חברת GSK תיארה תופעות אלו כצפויות וניתנות לשליטה בשל קשרן הישיר לתזונת השומנים של החולה.
התכשיר הנדון הוא במינון 60 מ"ג (מחצית מהמינון הרשום) ונועד לעידוד ירידה במשקל באנשים הסובלים ממשקל עודף (BMI25-29Kg/m2), בשילוב עם דיאטה דלת שומן. המינון המוצע הוא 1-2 קפסולות עם ארוחה המכילה שומנים, עד 6 קפסולות ליום, למשך 6 חודשים.
בארץ רשום התכשיר למכירה עם מרשם, במינון של 120 מ"ג לחולים עם BMI≥30Kg/m2 או לחולים עם BMI>28Kg/m2 וגורמי סיכון קשורים.
ה-FDA משנה את פורמט העלון למען שיפור בטיחות החולה |
בחודש ינואר הודיע ה-FDA על שינוי משמעותי בפורמט העלון, שיאפשר מתן מידע ברור ותמציתי לרופא, ויתרום לניהול הסיכונים בשימוש בתרופות ולהפחתת טעויות רפואיות.
פורמט העלון מוחלף לראשונה מזה 25 שנה, ויספק מידע עדכני ביותר על התכשיר בפורמט קל לקריאה, שימשוך את תשומת לב הרופא והחולה לנקודות החשובות ביותר, לפני רישום התכשיר לחולה.
בארה"ב מתרחשות בכל שנה בבתי החולים כ-300,000 תופעות לוואי הניתנות למניעה, שמרביתם מקורן בבלבול במידע התרופתי. מחקרים הראו כי תיעדוף מידע על אזהרות מפחית תופעות לוואי אלו.
ה-FDA מבקש להפחית את מורכבות המידע ולעשותו יותר מועיל לרופא ולחולה ע"י הפיכתו לברור, נגיש וזכיר יותר לרופא.
הפורמט החדש כולל שינויים כגון:
-
הוספת חלק חדש לעלון בשם "הדגשות", שימסור מידע מיידי ונגיש על הנקודות החשובות ביותר הנוגעות לתועלת וסיכון בשימוש בתכשיר. חלק זה יכיל מידע תמציתי לגבי אזהרות, התוויות, מינון והנחיות שימוש, ויפנה לחלקים הרלוונטיים המכילים את המידע המפורט והמלא.
-
הוספת רשימת כל השינויים האחרונים שנעשו בשנה האחרונה.
-
הוספת תוכן עניינים, שיאפשר איתור מהיר של החלקים העוסקים ביעילות ובטיחות.
-
ארגון המידע המפורט והמלא באופן שיבליט את המידע החשוב והנפוץ לשימוש. משום כך, החלקים העוסקים בהתוויות, מינון והוראות שימוש הועברו לתחילת החלק המפורט של העלון.
-
הוספת חלק חדש שייקרא "מידע ייעוצי לחולה", שיסייע לרופא להעביר לחולה את המידע החשוב לשימוש בתכשיר וההגבלות בשימוש. חלק זה ישמש כמדריך לשיחת הרופא עם החולה על סיכונים אפשריים ודרכים להימנע מהם. במקרים בהם אושר לתכשיר גם עלון לצרכן, הוא יופיע מיד לאחר חלק זה.
-
הוספת תאריך אישור התכשיר לראשונה, כדי שניתן יהיה לדעת בקלות כמה זמן משווק התכשיר.
-
הוספת מספר טלפון חינם וכתובת אינטרנט לדיווח על תופעות לוואי.
העלון בפורמט החדש יופיע באתר חדש שיספק לציבור הרחב מידע עדכני על תרופות, ללא תשלום. הפורמט החדש ייכנס לשימוש בהדרגה וייושם תחילה בתכשירים חדשים או בתכשירים שאושרו לאחרונה.
משרד הבריאות האוסטרלי מעדכן על תגובות עוריות בשימוש בגלוקוסאמין |
לאחרונה עדכן משרד הבריאות האוסטרלי (TGA) על קבלת 51 דיווחים על תגובות אלרגיות עוריות בשימוש בגלוקוסאמין. התופעות כללו פריחת Erythematous, אנגיואדמה, אורטיקריה, פריחה וגרד.
גלוקוסאמין מופק לעתים מפירות ים, ובאוסטרליה מציינים ע"ג אריזות גלוקוסאמין שמוצאו מפירות ים. אנשים הסובלים מרגישות לצדפות, רכיכות וסרטנים, עלולים להיות רגישים יותר לגלוקוסאמין שמוצאו מפירות ים. במספר מקרים שדווחו נמצאה סבילות לגלוקוסאמין ממקור אחר, ללא תופעות לוואי.
משרד הבריאות האוסטרלי מעדכן על תרופות המאריכות מרווח QT |
חודש דצמבר פרסם משרד הבריאות האוסטרלי (TGA) עדכון לגבי תרופות מאריכות מרווח QT, כדי להסב את תשומת לב הרופאים.
בעשור האחרון הוסרו מספר תכשירים מהמדף ובתכשירים אחרים הוגבל השימוש עקב השפעתם המאריכה את מרווח QT. מרווחQT נחשב מוארך אם הוא נמשך יותר מ-450 מילישניות לאחר התאמת קצב הלב. הארכת מרווח QT ע"י תרופות יכולה להיגרם בשל חסימת תעלות אשלגן בלב, העלולה לגרום ל- Torasde de pointes(טכיקרדיה פולימורפית וונטריקולרית).
ב-TGA התקבלו 140 דיווחים על הארכת מרווח QT ו/או על התופעה לעיל, שכללו 7 מקרי מוות. מרבית הדיווחים התקבלו עקב שימוש ב-Sotalol, Cisapride, Clozapine, Amiodarone, Erytromycin. גורמי סיכון נוספים, לא-תרופתיים, העלולים להיות קשורים להארכת מרווח QT כוללים: מין- נשים, גיל – מתקדם, ברדיקרדיה, כשל לבבי, איסכמיה לבבית, הפרעה אלקטרוליתית.
הארכת מרווח QT עקב תגובות בין-תרופתיות יכולה להיגרם גם בקרב אנשים בריאים בהיעדר גורמי סיכון נוספים. ייתכנו תגובות בין-תרופתיות בשל שימוש משולב בשתי תרופות או יותר, כשלכל תרופה יש פעילות מאריכת מרווח QT. הדבר שכיח בשילוב תרופה הנלקחת לזמן קצר עם תכשיר הנלקח באופן כרוני (למשל: הוספת אנטיביוטיקה לטיפול אנטי-אריטמי/ אנטיפסיכוטי/ אנטידיכאוני). כן ייתכנו תגובות בין-תרופתיות בשל שימוש משולב של תרופה מאריכת מרווח QT ותרופה המעכבת פעילות CYT P450, האחראי על המטבוליזם הכבדי של התרופה הראשונה, ובכך מוגדל ריכוזה.
תרופות שכיחות בשימוש, המעכבות פעילות CYT P450, הן תרופות אנטיאריטמיות, תרופות לטיפול בדיכאון מקבוצת SSRI, תרופות אנטיפיטריטיות מקבוצת Azole, אנטיביוטיקות מקבוצת Macrolide, אנטיביוטיקות מקבוצת Quinolone, חוסמי תעלות סידן, תרופות Antiretrovirals.
ה-TGA מבקש להסב את תשומת לב הרופאים וממליץ, כי במידת האפשר יירשמו תרופות שאינן בעלות השפעה על מרווח QT.
דוגמה לתרופות מאריכות QT:
-
אנטיביוטיקות: Calrithromycin, Azithromycin, Erythromycin, Roxithromycin, Metronidazole, Moxifloxacin
-
אנטיאריטמיות: Quinidine, Sotalol, Amiodarone, Diopyramide, Procainamide
-
אנטיפסיכוטיות: Risperidone, Fluphenazine, Droperidol, Haloperidol, Thioridazine, Pimozide, Clozapine, Olanzapine
-
אנטיפיטריטיות: Fluconazole, Ketoconazole
-
אנטימלריות: Mefloquine, Chloroquine
-
אנטידיכאון: Amitriptyline, Imipramine, Clomipramine, Dothiepin, Doxepin
ראו דף תליה בבית מרקחת- "תרופות והארכת מרווח QTc"- Pharmaline; 8, April 2003
משרד הבריאות וה-FDA חתמו על הסכם הבנות להעברת מידע רגולטורי |
משרד הבריאות וה-FDA חתמו על הסכם הבנות להעברת מידע רגולטורי חסוי בין הרשויות. ההסכם מאפשר למשרד הבריאות הישראלי ול-FDA שיתוף הדדי במידע רלוונטי, כגון בטיחות התכשירים, דוחות בדיקה של תהליכי רישום, תנאי ייצור נאותים הקשורים לרישוי תרופות, ציוד רפואי ומזון. בכך יסייע ההסכם לשפר את הליך קבלת ההחלטות המקצועיות. העברת המידע כפופה לדינים הרלוונטיים בכל מדינה. שיתוף הפעולה הנוכחי הינו צעד ראשון להידוק הקשרים המקצועיים בין הרשויות הרגולטוריות של ארה"ב ושל ישראל.
ספי לנדסקרונר