מזה 30 שנה משתמשים באנרגיה המופקת מגלי רדיו לטיפול בכאב. בעבר שימש הטיפול בגלי רדיו לחימום ויצירת נזק בלתי הפיך לרקמת העצב במוקד הכאב. עם הבנת המנגנונים העצביים של הכאב הסתבר כי שיטה זו של הרס העצבים הפריפריים אינה יעילה לאורך זמן ועלולה לגרום סיבוכים קשים. לפני כעשור הוכנסה לשימוש שיטת גלי הרדיו המקוצבים (pulsed radiofrequency). בשיטה זו משתמשים בפולסים קצרים של גלי רדיו בתדר של כ-300 קילוהרץ, טמפרטורת הרקמה עולה במעט ולא נגרם לה נזק בלתי הפיך. ההנחה היא שהשדה המגנטי החזק המופעל על תאי העצב באמצעות גלי הרדיו משבש את יכולתם להעביר אותות כאב.
ציור 1 |
גלי הרדיו מועברים באמצעות אלקטרודה שמוחדרת בשיקוף רנטגן לשורשי חוט השדרה, לעצבי מפרקים או למערכת העצבים האוטונומית. לפני הפעולה מבוצעת חסימה עצבית קלה לצורך איתור העצב המוליך את הכאב. הטיפול הוא אמבולטורי, מתבצע בחדר ניתוח בהרדמה מקומית ונמשך בין 30 ל-60 דקות. לאחר כשעה וחצי בהן נמצא המטופל בהשגחת אחות, הוא משוחרר לביתו וכעבור שני ימי מנוחה החולה שב לפעילות מלאה.
כאב הוא בדרך כלל אות חולף לקיומו של גירוי או נזק רקמתי. בניגוד לכאב זמני, כאב כרוני מתמיד זמן ארוך יותר מהמצופה להחלמה ולרוב אינו נובע ישירות מהפציעה או מהמחלה המקורית, כי אם משינויים משניים בתוך מערכת העצבים החשה את הכאב, שינויים אשר עתידים להימשך אף לאחר שהרקמה נרפאה. בנוסף לכך, הכאב הכרוני מאופיין בהתפתחות של מגוון שינויים פיזיקליים, פסיכולוגיים וחברתיים התורמים לסבלו של החולה. שינויים אלה עשויים להתבטא בקשיים בתנועה ועקב כך ניוון שרירים ומפרקים, תלות בתרופות, תלות-יתר במטפלים ועוד. היות שכאב מתמשך נוטה להכביד על חיי החולה ואף להכתיבם, מומלץ להתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר, במקביל לטיפול במחלות האחרות.
ציור 2 |
אף על פי שפורסמו עד כה מאמרים רבים בנושא השימוש בגלי רדיו לטיפול בכאב, בספרות המקצועית מופיע מספר מועט של מחקרים מבוקרים העוסקים בטכנולוגיה זו, בפרט בהשוואה לשיטות אחרות לטיפול בכאב כרוני. הטכנולוגיה מיועדת לטיפול בכאב כרוני עמיד למרבית הטיפולים משככי הכאבים, כולל אופיאטים, כאשר נקבע כי מקור הכאב הוא באזור הנגיש לטיפול. סוגי הכאבים לגביהם הצטברו עדויות ליעילות הטכנולוגיה הם כאבי ראש ופנים, כאבי צוואר כרוניים, כאבי גב עליון, כאבי גב תחתון וכאבים באזור האגן. הטכנולוגיה נחשבת בטוחה וכמעט ללא סיבוכים. לא דווח על מקרי מוות הקשורים בטיפול בגלי רדיו.
ביולי השנה הוכללה הטכנולוגיה בסל שירותי הבריאות הממלכתי לטיפול בכאב כרוני בחולים שמיצו טיפול תרופתי בתכשירים משככי כאבים ולאחר טיפול על ידי חסימה עצבית.
הטיפול מוצע כיום במרפאות כאב של מספר מרכזים רפואיים בארץ: סוראסקי (איכילוב), שיבא, בילינסון, קפלן ומאיר, וכן במרכזים רפואיים פרטיים. עד כה טופלו בישראל מעל 10,000 חולים והצפי הוא שבמסגרת הסל יטופלו לפחות 1,000 חולים בשנה. הטכנולוגיה נמצאת בשימוש במדינות רבות בעולם, ביניהן הולנד, בלגיה, אוסטרליה, גרמניה, אנגליה, ארה"ב, יפן, קוריאה ומקסיקו.
הכותב מגר' מורדי רבינוביץ'- מנהל המחלקה למדיניות טכנולוגיות רפואיות, מכבי שירותי בריאות: ביה"ס לרוקחות, הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת בן-גוריון