תוכניות שיקום לחולים שעברו ארועי לב חוסכות כסף למדינה, יעילות במניעת ארועי לב עתידיים ומשפרות את מצבם של החולים לאין ערוך ובכל זאת קופות החולים לא מעודדות את ציבור החולים להשתתף בהן. מחקר שערך ד"ר יעקב קליין- מנהל היחידה לשיקום ומניעת מחלות הלב במחלקה הקרדיולוגית בשערי צדק, המכהן גם כיו"ר החוג לשיקום חולי לב של האיגוד הקרדיולוגי בישראל מצביע על כך שב-2006 רק רבע מבין הזכאים להשתתף בתוכניות על פי סל הבריאות שקבע אינדיקציות להשתתפות אכן עשו זאת.
האינדיקציות הן: חולים אחרי אוטם שרירי הלב, חולים אחרי ניתוח מעקפים, חולים עם אי ספיקת לב משמעותית וחולים שעברו השתלת דפיברילטור.
מתוך כ-25 אלף שאמורים היו להשתתף, רק 6,300 השתתפו כלומר 14%..שיקום לב היא תוכנית רב תחומית שמיועדת לחולי לב שעברו אירועי לב וגם תעוקת חזה, ובעיקר אנשים אחרי אירועים חריפים.
המטרה היא להחזיר את החולה לאורח חיים פעיל ומיטבי במהירות הרבה ביותר, תוך שיפור איכות החיים שלו, לאזן את כל גורמי הסיכון שגרמו לו לסתימות עורקים, הן ע"י מתן הנחיות לאורח חיים בריא (פעילות גופנית, תזונה נכונה והפסקת עישון) והן טיפול תרופתי.
מחקרים הוכיחו שהתוכניות האלו מפחיתות אשפוזים חוזרים ואיטומים חוזרים וכן את הצורך בהתערבויות חודרניות, ויתרה מזאת – הוכח שתכניות אלו מפחיתות את התמותה בין 20% ל-25%.
ברור לכולם שזה בריא וחוסך עלויות למדינה, אולם כנראה שלבתי החולים אין תמריץ לפתוח מכונים בגלל שמדוב על תכנית יקרה. הדורשת צוות רב-תחומי – קרדיולוג, אחות עם ניסיון קרדיאלי, תזונאית, פיזיולוג מאמץ, מוניטורים לבקרה, מכשור יקר, מכונות ריצה, צוות פסיכולגי, טכנאים.
לאחרונה הוציא משרד הבריאות שני חוזרים הממליצים על התוכנית.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע" מערכת Pharmaline NewsLetter