דיאטה עשירה בדגים ומקורות אחרים של אומגה 3 מפחית משמעותית את הסיכון לסוכרת בילדים עם סיפור משפחתי של סוכרת. כך עולה ממחקר שהתפרסם בכתב העת הרפואי JAMA.
סוכרת מסוג 1 שנקרא גם סוכרת נעורים, הנה הצורה השכיחה ביותר של סוכרת בילדים. זו מחלה אוטואימונית המאופיינת על-ידי הרס של תאי בטה בלבלב המייצרים אינסולין.
לא ידוע מה גורם לתהליך, אבל גורמים תורשתיים וסביבתיים כגון דיאטה, משחקים כנראה תפקיד.
מטרת המחקר (DAISY) הייתה לבדוק האם צריכת אומגה 3 וחומצות שומן רב בלתי רוויות קשורה עם התפתחות אוטואימוניות נגד תאי הלבלב בילדים.
במחקר השתתפו 1770 ילדים בין השנים 1994 ל- 2006 הנמצאים בסיכון לפתח סוכרת אשר נחלקו לשתי קבוצות. בוצה אחת הורכבה מקרובי דרגה ראשונה לא חולים בסוכרת של ילדים עם סוכרת סוג 1, והקבוצה השנייה מילדים בעלי סיכון גנטי לפתח סוכרת.
הגיל הממוצע של הנבדקים היה 6.2 שנים ו- 58 מהם פיתחו סוכרת. הסטוריה משפחתית, צריכה קלורית וצריכה כוללת של חומצות שומן רב בלתי רוויות, הייתה קשורה בצורה הפוכה לסיכון לפתח אוטואימוניות נגד איי הלבלב, עם ירידה של 55% בסיכון.
כדי לוודא שההורים של הילדים במחקר, אכן מדווחים נכון את הדיאטה של הילדים, בדקו החוקרים נוכחות חומצות אומגה 3 בתאי הדם של 244 מן הילדים: בקבוצה זו של ילדים עם חומצות אומגה 3 בתאי הדם שלהם, נצפתה ירידה של 37% לפתח אוטואימוניות נגד איי הלבלב.
החוקרים משערים שחומצות אומגה 3 מפריעים לאנזימים שמשחקים תפקיד בתהליך הדלקתי, שהנו גורם אפשרי לסוכרת סוג 1.
מקור >> JAMA 2007; 298: 1420-28
הידיעה הועברה ע"י דר' אריה גולדשמיד לשעבר מנהל המחלקה לפרמקולוגיה בהנהלה הראשית של שרותי בריאת כללית