מחקר חדש מציין כי הגנוטיפ, תרופות ומשתנים שונים כגון עישון, עשויים להגביר את הסיכון להשמנה פתולוגית ולסינדרומים מטאבוליים בחולים סכיזופרנים.
המחקר מציין שתי צורות של פליאומורפיזם גנטי המסבירות כ- 30% מהשונות בתופעות של השמנה בחולים סכיזופרנים. ממצאים אלו עשויים להוביל למציאת מבחן המנבא את הסיכון של חולים אלו לפתח מחלה מטאבולית בעקבות נטילת תרופות אנטיפסיכוטיות.
המחקר כלל 130 חולי סכיזופרניה שמתוכם 121 נטלו תרופות כגון clozapine, olanzapine, risperidone. 74% מבין הנבדקים הציגו השמנה ו- 41% הציגו מדד BMI גדול מ-30.
מחברי המחקר מציינים כי תרופות אנטיפסיכוטיות מתערבות במסלול הסיגנלים של ההורמון לפטין שתפקידו להגביר מטבוליזם ולהפחית תיאבון. רצפטורים מסוימים לסרטונין משפיעים על האפקטים של לפטין על המוח.
משמעות הדבר היא כי אנשים הנוטלים תרופות אנטיפסיכוטיות אוכלים יותר, דבר שעשוי להתבטא ב- metabolic syndrome ובסיכון מוגבר למחלות קרדיווסקולאריות וסוכרת.
החוקרים מציינים כי ישנה שונות בהשמנה ובהופעת סינדרומים מטאבוליים בין מתרפאים שונים. גורמי סיכון גנטיים הקשורים באותם רצפטורים לסרטונין ובגנים ללפטין שעשויים לשפוך אור על התופעה.
החוקרים מקווים כי גילוי הגורם הגנטי יוביל בעתיד למבחן המנבא את הסיכון של מתרפא לפתח סינדרומים מטאבוליים בעקבות נטילת תרופות אנטיפסיכוטיות, דבר זה יקל על הרופא המטפל לבחור לכל חולה את התרופה המתאימה לו ביותר.
הידיעה הועברה ע"י מגר' יעקב רוזנפלד, רוקח ראשי קופת חולים לאומית