מחקר חדש מראה כי צפיפות עצם נמוכה הינה נפוצה יותר בנשים שלפני גיל הבלות הסובלות מדיכאון מאג'ורי מאשר בנשים בריאות.
הסיכון שנקשר עם major depressive disorder – MDD היה דומה לסיכון שנקשר בין אוסטיאופורוזיס וגורמי סיכון כגון עישון ורמות סידן נמוכות.
על פי החוקרים, המסר ממחקר זה הינו שדיכאון הוא גורם סיכון לאוסטיאופורוזיס, יש לציין כי הנשים שהציגו אובדן קליני של צפיפות עצם לא היו רק כאלו השרויות בדיכאון עמוק אלא אף כאלו השרויות בדיכאון בינוני.
דיכאון נחשב למחלה של סטרס כרוני, עם העלייה בסטרס עולות גם רמות ההורמון קורטיזול ורמות יצור הציטוקינים על ידי מערכת החיסון. חומרים אלה מיועדים להלחם בסטרס אך אם רמתם גבוהה ישנן גם תופעות לוואי, אחת מהן היא אובדן צפיפות עצם.
המחקר בדק את צפיפות העצם ב- 89 נשים לפני גיל הבלות שסבלו או סובלות מ- MDD למול 44 נשים בריאות כקבוצת ביקורת.
המחקר מצא צפיפות עצם ממוצעת נמוכה יותר בעצם הפמור,בהיקף הירך ובעמוד בשדרה המותני בנשים הסובלות מ- MDD בהשוואה לקבוצת הביקורת.בנוסף נמצא כי לנשים עם MDD רמות גבוהות יותר של ציטוקינים דלקתיים ורמות נמוכות יותר של ציטוקינים נוגדי דלקת.
המחקר היה מחקר פרוספקטיבי שנמשך שלוש שנים, צפיפות העצם נמדדה כל שישה חודשים והמשתתפות נבדקו קלינית לנוכחות דיכאון. על פי החוקרים הדיאגנוזה היא קריטית משום שניתן לטפל בחולות הללו על ידי שינוי סגנון חיים, מתן סידן, הפסקת עישון, פעילות גופנית ותרופות. המבחן הינו זמין ופשוט ולכן אין כל סיבה שמצב זה לא יטופל.
הידיעה הועברה ע"י בעז מזרחי, דוקטורנט במחלקה לכימיה תרופתית, ביה"ס לרוקחות, האוניברסיטה העברית, ירושלים. boazmizra@gmail.com