חברת ידע שליד מכון ויצמן למדע זכתה בשבוע שעבר לאחד ההישגים החשובים בתולדותיה – לפחות בתחום העסקי: לפי הסכם פשרה שחתמה עם חברת הביוטכנולוגיה האמריקאית אימקלון ועם ענקית התרופות סנופי-אוונטיס, תקבל ידע 120 מיליון דולר.
ידע עוסקת במסחור קניין רוחני של מדענים במכון ויצמן. החברה אמנם ניהלה משפט מול שתי חברות זרות, אך סיפורו של המאבק על זכות הקניין הוא, לא פחות מכך, סיפור של מאבק פנימי על אגו, יוקרה וכסף בקרב אצולת הביו-טק הישראלית, שהביא מדענים ידועי שם ומועמדים לפרס נובל להטחת האשמות הדדיות כמו "תאב בצע" ו"מדען מצוין, אך חסר אתיקה".
לפי ההסכם, נוסף על תשלום של 120 מיליון דולר במזומן, תקבל ידע מאימקלון ומסנופי-אוונטיס תמלוגים בשיעור חד-ספרתי נמוך, ככל הנראה 3%, מהמכירות העתידיות של ארביטוקס.
(Erbitux) – תרופה לטיפול בסרטן המעי הגס ובסרטן הצוואר והראש. כך עשוי הערך הנקי של הסכם הפשרה להגיע למאות מיליוני דולרים על פני חיי הפטנט המגן על התרופה עד 2018 (ר' מסגרת).
ההסכם יהפוך את תרופת הארביטוקס, שמכירותיה הגיעו ל-1.3 מיליארד דולר ב-12 החודשים האחרונים, לאחד מרכיבי ההכנסה החשובים של ידע, שהכנסותיה מוערכות ב-75 מיליון דולר בשנה.
ההסכם בין ידע לאימקלון וסנופי-אוונטיס מסיים מאבק משפטי, שנמשך ארבע שנים, על זכויות הפטנט בתרופה ארביטוקס. הפשרה שאליה הגיעו הצדדים תזרים מיליונים לכיסיהם של שלושה חוקרים – פרופ' מיכאל סלע, ד"ר אסתר הורביץ וד"ר אתי פירק; השלושה הוכרזו על ידי בית משפט מחוזי בניו יורק כממציאים האמיתיים של הפטנט, והם זכאים ל-40% מהתמלוגים שחברת ידע תקבל – כלומר, ל-48 מיליון דולר.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine