מחקר שפורסם לאחרונה טוען כי מדידות של רמת החומציות בושט במשך 96 שעות בעזרת קפסולה שניתנת לבליעה הינה ברת ביצוע ואף נסבלת היטב על ידי החולה הנבדק לאיתור gastroesophageal reflux disease) GERD).
יחד עם זאת יש לציין כי הקפסולה, לאחר שנבלעה לא נותרה במקומה למשך 96 השעות המלאות.
בנוסף, עדיין נחוצים מחקרים נוספים על מנת לקבוע האם מדידות ממושכות של רמת החומציות אכן משפרות את הטיפול הקליני בחולי GERD.
על פי המחקר שפורסם בגיליון דצמבר של ה- American Journal of Gastroenterology נמצא כי מדידות כאלו עשויות להפחית במידה משמעותית את מספר החולים שמאובחנים בטעות כחולי GERD על סמך ניטור המבוצע במשך פרק זמן קצר יותר.
כיום מבוצעת מדידה קונבנציונלית של 24 שעות המבוססת על קטטר אמבולטורי על מנת להעריך את רמת החומציות בוושט וקביעת הסיבה לסימפטומים המופיעים בחולים החשודים כסובלים מ- GERD אך על פי מחברי המחקר תוצאות מדידות אלו מוטלות בספק עקב גורמים שונים.
פתרון פשוט לבעיה זו הוא להרחיב את משך הבדיקה אך זו בעיה כאשר משתמשים בטכניקות המבוססות על קטטר. המערכת החדשה: Bravo pH monitoring system יכולה לאפשר הרחבה של פרק זמן הבדיקה בלי להוסיף לחוסר הנוחות של החולה.
Bravo הינה קפסולה קטנה אותה בולע החולה והיא נדבקת לרירית הושט, לאחר שהקפסולה מצויה במקומה למשך 48 שעות, מדידות החומציות מועברות למכשיר מדידה חיצוני. בנקודה זו המדידה נעצרת אך יש לציין כי כל עוד הקפסולה נשארת במקומה ישנה אפשרות לבצע מדידות נוספות. ניתן לוודא את מיקום הקפסולה על ידי הערכת התגובה לשתיית כוס של מיץ תפוזים.
במחקר הנוכחי נבדקו הישימות והסבילות של השימוש במערכת החדשה ב-83 חולים עם חשד ל- GERD, המדידות נעשו לאחר24, 48 ו-72 שעות. יש לציין כי מדידות לאחר 96 שעות היו אפשריות רק ב- 34 מהחולים (41%).
על סמך המחקר, ככול שפרק זמן המדידות התארך כך פחתו השינויים בין המדידות אך לא נמצאו שינויים בחומרת הסימפטומים מהם סבלו החולים.
63% מהחולים שנוטרו למשך 24 שעות אובחנו באבחנה שדמתה לאבחנה שהתקבלה לאחר שנוטרו 96 שעות, 83% מהחולים שנוטרו למשך 48 שעות אובחנו באבחנה שדמתה לאבחנה שהתקבלה לאחר שנוטרו 96 שעות ו- 91% מהחולים שנוטרו למשך 72 שעות אובחנו באבחנה שדמתה לאבחנה שהתקבלה לאחר שנוטרו 96 שעות.
תוצאות אלו מעידות על כך שכשליש מהחולים יקבלו אבחנה שגויה לאחר ניטור סטנדרטי של 24 שעות וכי הארכת זמן הניטור תפחית משמעותית את שיעור האבחנות השגויות.
הידיעה הועברה ע”י בעז מזרחי, דוקטורנט במחלקה לכימיה תרופתית, ביה”ס לרוקחות, האוניברסיטה העברית, ירושלים. boazmizra@gmail.com