חוקרים מאוניברסיטת דיוק בארה”ב טוענים כי באשר לטיפול מוקדם בהתקפי לב באמצעות אספירין – “פחות זה בעצם יותר”.
במחקר שהופיע בגיליון ינואר של המגזין Circulation נטען כי רמות נמוכות של אספירין הינן אפקטיביות באותה מידה כרמות גבוהות שלו עבור טיפול ראשוני ב- (ST-elevation myocardial infarction (STEMI שהינו אחד מהתקפי הלב הנפוצים ביותר. החוקרים מוסיפים ואומרים כי רמות נמוכות של אספירין הינן גם בטוחות יותר משום שהן מורידות את הסיכון לדימום.
ידוע מזה שנים כי מינון נמוך של אספירין (162 מיליגרם) הניתן בשלבים מוקדמים של התקף לב עשויות להציל חיים, למרות זאת מרבית הרופאים בארה”ב מוסיפים לרשום מינון גבוה של 325 מ”ג וזאת למרות שאין כיום ראיות התומכות בכך ש”יותר זה יותר טוב”.
אספירין הינו בעל אפקט חזק ביותר כאשר אפילו כמות של 100 מ”ג מהתרופה מסוגלת למנוע לחלוטין את יצירתם של קרישי דם בתוך דקות. נושא זה הינו קריטי בטיפול בהתקפי לב משום שקרישי דם עשויים לחסום עורקים ולכן למנוע מדם מלהגיע אל הלב. מנגד אותו המנגנון עשוי להגביר את הסיכוי לדימום רציני אשר עשוי להוביל לצורך בעירוי דם, לשבץ או אפילו למוות ולכן יש לבחון בקפדנות את מינון האספירין הנדרש.
המחקר בחן השפעות של מינונים נמוכים של אספירין למול מינונים גבוהים שלו ב 50,000 חולים עם STEMI. 75% מהחולים קיבלו מינונים נמוכים של אספירין (162 מ”ג או פחות) ושאר החולים קיבלו מינון גבוה.
החוקרים עקבו אחרי שיעורי התמותה ואחר אירועים של דימום משמעותי בשתי הקבוצות כ-30 יום לאחר הטיפול.
בנוגע לטווח הקצר לא נמצאו כל הבדלים בין הקבוצות וזאת למעט דימום, חולים אשר נטלו מינון גבוה של אספירין הציגו דימום רב יותר מאשר חולים שנטלו מינון נמוך של התרופה.
החוקרים מסכמים ואומרים: אם מינון נמוך של אספירין הינו טוב באותה מידה, מדוע לרשום מינון גבוה אשר עשוי להיות מסוכן?
החוקרים מוסיפים כי יתכן שאחת הסיבות לרישום של מינון גבוה הינה התפוצה הרחבה והפופולרית של גלולות במינון של 81 או 325 מ”ג בעוד שאין כיום גלולות במינון של 162 מ”ג. כמו כן יתכן שרופאים אשר שוכנעו בכך שמינון של 162 מ”ג הינו יעיל פשוט חושבים כי מינון כפול גם הוא יעיל וזאת למרות חסרונן של ראיות מדעיות בנושא.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע”י מגר’ הילה זוהר קונטנטה- רוקחת קלינית, מרכז רפואי תל-אביב