על פי מחקר שערך ה- CDC ושהתפרסם לאחרונה ב- American Academy of Pediatrics journal כ- 7000 ילדים מתאשפזים מדי שנה בחדרי המיון של בתי החולים בעקבות נטילה של תרופות נגד שיעול וצינון. שני שליש מהמקרים הללו מתרחשים אצל ילדים הנוטלים את התרופות ללא פיקוח של הוריהם.
המחקר מצא כי ילדים בגילאים 2-5 אחראים לכ- 64% מבין כלל תופעות הלוואי הנובעות מנטילה של תרופות נגד צינון ושיעול וכי כ- 80% מהאירועים המתרחשים בקרב קבוצת גיל זו נובעים מנטילת תרופות ללא פיקוח.
מבין כל קבוצות הגיל כ- 93% מהילדים לא היו צריכים להתאשפז בבית החולים אולם רבע נצרכו לטיפול נוסף על מנת לסלק את התרופה מגופם.
בכירים ב- CDC טוענים כי הורים צריכים לעמוד על המשמר ולמנוע מהתרופות הללו ליפול לידיהם של הילדים כמו כן עליהם להימנע מלעודד ילדים ליטול תרופות על ידי כך שיאמרו להם כי התרופה היא סוכרייה ועליהם גם להימנע מליטול תרופות בעצמם בנוכחות ילדים. על פי הנחיה קודמת של ה- FDA אין להשתמש בתרופות נגד צינון ושיעול המיועדות לילדים מתחת לגיל שנתיים.
התרופות שהשתתפו במחקר: decongestants מפיגי גודש, expectorants מכייחים, ו- antitussives נגד שיעול.
כמו כן כלל המחקר תרופות המכילותantihistamines בתוספת לאחד מהמרכיבים שהוזכרו לעיל.
עלון המידע המצורף יכול להכיל אחת מההוראות הבאות:
“nasal decongestants,” “cough suppressants,” “expectorants”, “antihistamines”.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע”י בעז מזרחי, דוקטורנט במחלקה לכימיה תרופתית, ביה”ס לרוקחות, האוניברסיטה העברית, ירושלים. boazmizra@gmail.com