ה- FDA הודיע לאחרונה כי הסוכנות קיבלה דיווחים על נטיות אובדניות שהופיעו לאחר השימוש בתרופות אנטיאפילפטיות. הדיווחים התעוררו בעקבות מחקרים קליניים מסוג placebo-controlled אשר נערכו באחד עשר תרופות לטיפול באפילפסיה, בתופעות פסיכיאטריות ובמצבי חולי אחרים.
ה-FDA מצא כי חולים אשר קיבלו תרופות אנטיאפילפטיות נמצאו בסיכון כפול להתנהגות אובדנית או למחשבות אובדניות (0.43%) וזאת בהשוואה לחולים שנטלו פלסבו (0.22%).
הסיכון המוגבר להתנהגות אובדנית ולמחשבות אובדניות הופיע בשלב מוקדם – כשבוע לאחר תחילת נטילת התרופה ונמשך כ-24 שבועות, כמו כן נמצא כי חולים שנטלו את אחת מאחד עשר התרופות לטיפול באפילפסיה הציגו נטיה מוגברת לנטיות אובדניות יותר מאשר חולים אשר נטלו אחת מין התרופות לטיפול בבעיה פסיכיאטרית.
ממצאים אלו מדגישים את הצורך של קלינאים לעקוב בקפדנות אחר חולים הנוטלים או מתחילים ליטול תרופות אנטיאפילפטיות וזאת על מנת לנסות ולזהות שינויים משמעותיים בהתנהגותם, שינויים אשר עשויים להעיד על התפתחות או החמרה של נטיות אובדניות.
התרופות המצויות ברשימה כוללות את התרופות הבאות:
Carbamazepine (Carbatrol, Equetro, Tegretol, Tegretol XR) Felbamate (Felbatol) Gabapentin (Neurontin) Lamotrigine (Lamictal) Levetiracetam (Keppra) Oxcarbazepine (Trileptal) Pregabalin (Lyrica) Tiagabine (Gabitril) Topiramate (Topamax) Valproate (Depakote, Depakote ER, Depakene, Depacon) Zonisamide (Zonegran).
אף על פי שאחד עשר התרופות שלהלן הן שנבדקו, ה-FDA מציין כי הוא מצפה שסיכון מוגבר לנטיות אובדניות יופיע תחת השימוש בכל תרופה אנטיאפילפטית וכי הוא מצפה שאזהרה מתאימה תצורף לעלון המידע המצורף לכל התרופות הללו.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע"י דר' אורה פוניה-זלינגר, אחראית על שירותי רוקחות קלינית, מחוז חיפה וג"מ וטל עטרות -,B.Sc.Pharm, M.Sc דירקטור רגולציה וקליניקה, וקטה