גירויים קורטיקליים של ה-bilateral dorsolateral prefrontal cortex) DLPFC) בעזרת transcranial direct current stimulation) tDCS) מפחיתים בצורה משמעותית את התשוקה לעישון בקרב מעשנים להם ניתנו גירויים המעוררים לעישון. כך עולה ממחקר חדש שבוצע במהלך שנת 2006 בברזיל ופורסם לאחרונה ב- Journal of Clinical Psychiatry.
כיוון שמחקרים קודמים הראו כיhigh-frequency repetitive transcranial magnetic stimulation of the DLPFC הינה אפקטיבית עבור הפחתת התשוקה לסיגריות העלו החוקרים את ההיפותיזה כי tDCS שהינה טכניקה פשוטה יותר תשיג אפקט דומה.
המחקר כלל 24 משתתפים בגיל ממוצע של 24.8 אשר מעשנים 15 סיגריות או יותר מדי יום למשך שנה לפחות.
לאחר הימנעות של 90 דקות מעישון מילאו הנבדקים visual analog scale) VAS) עבור מצב רוחם הכללי ועבור מדדים נוספים לתשוקה לעישון. לאחר מכן נחשפו הנבדקים לגירויים שונים כגון החזקת סיגריה וצפייה בסרט וידאו בן 5 דקות המראה אנשים מעשנים. לאחר מכן העריכו החוקרים בשנית את התשוקה לעישון.
לאחר ההערכה המחודשת עברו הנבדקים טיפול בן 20 דקות שלtDCS שלאחריו בוצעה שוב הערכה לתשוקה לעישון, חשיפה לגירויים לעישון והערכה נוספת של VAS. כל משתתף ביצע את התהליך המלא 3 פעמים כאשר עבור כל משתתף אחד מ-3 הטיפולים היה טיפול מזויף בו הזרם כובה לאחר 30 שניות בלבד.
החוקרים מצאו כי הטיפול האקטיבי (אך לא המזויף) הפחית משמעותית את התשוקה לעישון הן מיידית לאחר הטיפול והן בהערכה סופית. החוקרים ציינו כי נבדקים מבוגרים הציגו הפחתה קטנה יותר בתשוקה לעישון.
תופעות הלוואי היו מועטות וכללו בעיקר צריבה בגולגולת, כאבי ראש, עקצוצים וגירודים.
מקור הידיעה >> J Clin Psychiatry 2008;69:32-40
הידיעה הועברה ע”י חנה מרכוס מערכת PharmaLine