למרות הציפיות הגבוהות והתוצאות המבטיחות שנצפו בניסויים קליניים, עדיין ישנו כיום מחסור בראיות מספקות הנוגעות ליעילותו של החיסון כנגד סרטן צוואר הרחם.
מספר זנים של נגיף ה- human papillomavirus ,HPV עשויים לגרום לסרטן זה ונכון להיום, פותחו שני חיסונים כנגד שני הזנים האונקוגניים החשובים של הנגיף (HPV-16 ו- HPV-18) אלו הן החדשות הטובות.
החדשות הרעות הן כי ההשפעה הכללית של אותם חיסונים על סרטן צוואר הרחם עדיין אינה ידועה ואף לא יהיה ניתן לצפות בה למשך עשורים.
אף על פי שהחיסון הציג הצלחה רבה במחקרים קליניים במניעה של היארעות נגעים טרום סרטניים בצוואר הרחם הנגרמים על ידי HPV-16 ו- HPV-18, ישנן עדיין מספר שאלות שנותרו ללא מענה ובינהן:
האם החיסון מסוגל למנוע רק נגעים טרום סרטניים או אף סרטן ולבסוף תמותה?
למשך כמה זמן תוותר ההגנה אותה מעניק החיסון?
כיוון שידוע כי מערכת החיסון מתמודדת היטב עם מרבית הזיהומים ב- HPV, כיצד ישפיע החיסון על יכולת זו של מערכת החיסון?
כיצד ישפיע החיסון על ילדות לפני גיל ההתבגרות?
כיצד ישפיע החיסון על בדיקות הסקר התקופתיות?
יתכן כי נשים אשר חוסנו בעבר ירגישו בטוחות ולכן כלל לא יפנו לבדיקות סקר תקופתיות כמומלץ ולבסוף, כיצד ישפיע החיסון על זנים אחרים של הוירוס?
על מנת לענות על השאלות הללו ועל שאלות נוספות ישנו צורך במחקרים רבים אשר יפרסו על פרק זמן של עשרות שנים.
יש לציין כי כבר עתה נצפתה מגמה של עליה בהיארעותם של נגעים טרום סרטניים שנגרמו על ידי סרוטיפים השונים מ- 16 ו- 18 אך ממצאים אלו לא נמצאו כמובהקים מבחינה סטטיסטית.
מספר כה גדול של שאלות חיוניות אשר נותרו ללא מענה בהחלט מעניקות סיבה טובה לזהירות ולבחינה מדוקדקת של כל המלצה לתוכניות חיסון נרחבות. יש להתמקד במחקרים אשר יספקו ראיות מוצקות ולא בראיות תוצאותיות ובהחלטות מבוססות עלות.
הידיעה הועברה ע"י דר' אורה פוניה-זלינגר, אחראית על שירותי רוקחות קלינית, מחוז חיפה וג"מ