מכבי שירותי בריאות מבקשת ממשרד הבריאות לזרז רישומן של שלוש תרופות גנריות חדשות (תרופות חיקוי שמחירן זול יותר מתרופות פטנט) כדי לפנות לקופה תקציבים לצרכים אחרים;
כך עולה ממכתב ששלח באחרונה מנכ"ל הקופה ד"ר אהוד קוקיה למנכ"ל משרד הבריאות והגיע לידי TheMarker.
שלוש התרופות המדוברות הן תחליפים גנריים לתרופות הנפוצות מאוד ליפיטור, קרסטור (סוג של סטטין) ופלוויקס.
כניסתן של תרופות גנריות לשוק יכולה לחסוך לקופות החולים סכומים ניכרים ברכש תרופות, שכן התרופות הגנריות נמכרות במחירים נמוכים בעשרות אחוזים ממחיריהן של התרופות המקוריות. במשרד הבריאות מעריכים כי בכל חודש שבו יירשמו תחליפים גנריים לשלוש התרופות הנפוצות הלל, ייחסכו לקופות החולים 3-5 מיליון שקל.
גם המבוטחים עשויים להרגיש את ההבדל – אם כי בשיעור חד פחות, שכן ההשתתפות העצמית שהם משלמים נגזרת מהמחירון, שלא תמיד משקף את מלוא ירידת המחיר.
"לאור הבעיות התקציביות הקשות שצפויות בשל המצב הכלכלי בישראל ובעולם, ולאור תוספת החמצן שהכללת תרופות אלו יכולה להביא לקופות, אבקשך לזרז ככל האפשר את רישומן", כותב קוקיה.
ברקע הדברים עומדת בעיית העיכובים ברישום תרופות במשרד הבריאות. בעבר עמד משך הרישום על שנה וחצי ואף יותר מכך. בעקבות בג"ץ שהוגש בשאלה זו, התחייב משרד הבריאות לרשום תרופות חדשות בתוך שנה לכל היותר.
במשרד הבריאות טענו לא אחת כי הבעיה נובעת ממצוקת כוח אדם וממחסור בתקנים.
קוקיה מציע במכתבו לסייע כלכלית כדי להגדיל את התקנים ולזרז את הרישום: "אם צוואר הבקבוק הוא תקני כוח אדם למכון התקנים, בטוחני שבמונחי עלות-תועלת, נכון יהיה לממן תקנים אלה ומכבי מוכנה אף לסייע בתחום זה".
סמנכ"ל משרד הבריאות, יואל ליפשיץ, מבין את מצוקת הקופות ואף מותח ביקורת על משרדו: "למרות המאמצים שמשרד הבריאות עושה, לצערי אנחנו לא עושים מספיק כדי לקצר את זמן הרישום.
בהשקעה לא גדולה יחסית של כ-1.5 מיליון שקל אפשר להכפיל את כוח האדם, לקצר משמעותית את משך תהליך הרישום – ולחסוך בכך כסף רב".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "המשרד מכיר בחשיבות האצת רישום תכשירים רפואיים בכלל ורישום תכשירים גנריים בפרט.
התכשירים החדשים מאפשרים נגישות לטיפולים רפואיים והתכשירים הגנריים מוזילים את עלות הטיפול.
המשרד משקיע משאבים נוספים בהאצת רישום התכשירים ובבדיקה שתכשירים אלו אכן יגיעו לשוק לאחר שהוכח כי הם בטוחים ואיכותיים ואין סכנה כי יפגעו בבריאות הציבור.
הצעתה של קופת החולים מכבי נבחנת בימים אלה במשרדי הבריאות והאוצר".
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine