כיצד תאי המוח מתעדים גירויים חיצוניים ומגיבים להם?

קבוצה בין-תחומית של מדענים מהאוניברסיטה העברית פיתחה שיטה ממוחשבת חדשה שבאמצעותה ניתן יהיה לענות על השאלה – כיצד תאי המוח של האדם מתעדים גירויים חיצוניים ומגיבים להם?

למרות שבעשורים האחרונים הושגה התקדמות רבה בהבנת המוח, עדיין ידוע מעט מאוד על הדרך בה התהליכים במוח עובדים – כיצד תאי עצב מייצגים את העולם החיצוני וכיצד הם מייצרים התנהגות, מחשבה, תחושה או רגש. שתי הבעיות העיקריות בהתקדמות בתחום הזה הן מחסור במידע מדיד על פעולות המוח ומחסור בשיטות לניתוח הנתונים ולשימוש בהם, שיטות שיסייעו לענות על השאלה כיצד למעשה מתרחש קידוד עצבי במוח.

שיטה שפיתחו חוקרים מהאוניברסיטה העברית, בראשות ד”ר אמיר גלוברזון מבית הספר להנדסה ולמדעי המחשב ע”ש בנין, מאפשרת כימות של המידע על התנהגות חיצונית שמעובד במוח, בהינתן סידרה של מדדים חלקיים. באמצעות טכנולוגיה של הדמיית מחשב שפיתחו החוקרים ניתן לבחון סידרה של ”מוחות היפותטיים” ממוחשבים שהתאים שלהם ביחד נותנים תגובה כמו של מוח אחד, ולהסיק מהבחינה מסקנות.

הטכנולוגיה הנוכחית מאפשרת לחוקרים רק הצצה חלקית לפעילות המוח. שיטות הדמיה כמו MRI יכולות למפות אזורים גדולים במוח, אולם הן אינן מאפשרות למדוד את פעילותם של תאים בודדים. אחרות מאפשרות לתעד בו-זמנית רק את הפעילות של כמה מאות תאים בקליפת המוח, בעוד שבמוח קיימים מיליארדי תאים.

חוקרי האוניברסיטה העברית פיתחו שיטה ממוחשבת הנקראת ”מינימום אינפורמציה” שיכולה לספק אינדיקציה לגבי מספר תאי העצב במוח שמקודדים יחד גירוי חיצוני כמו תגובה לפרצוף או לתנועה. השיטה תסייע גם ללמוד על דרכי קידוד מידע של המוח וכך להביא להבנה טובה יותר של הדרך בה תאי עצב פועלים יחד כדי ליצור תפישה והתנהגות.

המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת Proceeding of the National Academy of Sciences, נעשה בשיתוף ד”ר ערן שטרק, פרופ’ נפתלי תשבי ופרופ’ אילון ועדיה מהמרכז לחישוביות עצבית ומהמרכז להנדסה ולמדעי המחשב מהאוניברסיטה העבריתה ממוחשבת חדשה שפיתחו מדענים מהאוניברסיטה העברית תתן מענה לשאלה.

 

לידיעה >>

הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine

 

 

 

מאמרים נוספים

BRAI
הקשר בין אורח חיים בריא וגיל המוח
עורכי המחקר השתמשו בכלי בינה מלאכותית, על מנת לנתח הדמיה מוחית של בני 70, ולהעריך את הגיל הביולוגי של מוחם. החוקרים מצאו כי גורמים, הקשורים לבריאות כלי הדם, כגון דלקת ורמות גבוהות של...
alz
הכלים הקיימים לאבחנה ולטיפול באלצהיימר, סקירה
ה- Annals of Internal Medicine  מפרסם שלוש systematic reviews העוסקות באבחנה ובטיפול באלצהיימר.   סקירה העוסקת בבדיקות קוגניטיביות מהירות מצאה כי בדיקות בודדות רבות מדגימות...
מדריך בדיקות מעבדה - מאת פרופ' בן-עמי סלע / ליתיום
 באדיבות ויקירפואה        ליתיום – Lithium         מעבדה   כימיה בדם     תחום   הערכת רמת ליתיום למניעת מנת...
proteinמממממ
הקשר בין חלבונים נפוצים ובין מחלות נוירודגנרטיביות
חוקרים גילו כי חלבונים שאינם מצויים במקומם משפיעים על תחלואה נוירודגנרטיבית ועל תפקודם התקין של תאי עצב. הממצאים עשויים לשמש לפיתוחם של טיפולים ממוקדים חדשים למחלות נוירודגנרטיביות...

עדכוני רישום

נושאים חמים

חוץ מירידה במשקל, לאוזמפיק יש השפעות נוספות על המשתמשים

אקסטזי - סם האהבה

טפסים לבתי מרקחת

תרופה ניסיונית לנשילת עור חריפה

משרד הבריאות: חיפוש מלאי תרופות בבית מרקחת

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר