מחקר חדש מגלה שמולקולות זעירות הנקראות מיקרו-רנ"א, חיוניות להתפתחותם ולשרידותם של תאים באוזן הפנימית ונדרשות לשמיעה תקינה.
עד עתה היה ידוע שמוטציות בגנים המקודדים לחלבונים עלולות לגרום לחירשות. עתה מסתבר, שגם העדר ביטוי של מולקולות זעירות אלו עלול להוביל לאובדן שמיעה. תגלית זו מסייעת להבין טוב יותר את הגורמים לאיבוד שמיעה, ועשויה להוביל לפיתוח תרופות להצלתה כך עולה ממחקר חדש בראשות פרופ' קרן אברהם והפוסט-דוקטורנטית דר' לילך פרידמן מאוניברסיטת תל-אביב שפורסם אתמול לראשונה בכתב העת היוקרתי in PNAS ושמומן בשיתוף על ידי קרן המחקר הישראלית, האיחוד האירופאי ומכון הבריאות הלאומי של ארה"ב. ליקוי שמיעה הוא הנכות הנפוצה ביותר באדם, אך הגורמים לליקוי לרוב אינם ידועים. ברוב המקרים, אובדן השמיעה נובע מהתפתחות לקויה או התנוונות של תאי חישה באוזן הפנימית, אשר מכונים
"תאי שיער". תאים אלה אחראיים לתרגום הקול לגירויים חשמליים המועברים למוח. קבוצת מדענים מאוניברסיטת תל אביב, יחד עם מדענים ממכון ויצמן ומאוניברסיטת פורדו שבארה"ב, זיהתה שמולקולות גנטיות, המכונות מיקרו-רנ"א, חיוניות להיווצרותם של תאי השיער באוזן הפנימית ולשרידותם של תאים אלו.רנ"א הוא החומר הכימי שנושא מידע גנטי בין הדנ"א לחלבון. מולקולות מיקרו-רנ"א הן פיסות זעירות של רנ"א, אשר קובעות אם חלבון המטרה ייווצר או לא.מחקרים קודמים הוכיחו, שלמולקולות מיקרו-רנ"א תפקיד חשוב בהתפתחות העובר ובמחלות שונות, כגון סרטן. במחקר זה השתמשו בטכנולוגיות מתקדמות, כולל שבבי דנ"א, כדי לזהות מולקולות מיקרו-רנ"א בעלות תפקיד באוזן הפנימית. החוקרים הביאו להפסקת הייצור של כל מולקולות המיקרו-רנ"א בתאי השיער באוזן הפנימית של עכבר. מספר שבועות לאחר מכן, תאי השיער החלו להתנוון, וכתוצאה מכך העכברים אבדו את שמיעתם. המסקנה המתבקשת מתוצאות אלו היא שפגם בייצור מולקולות מיקרו-רנ"א מעורב כנראה באובדן שמיעה מידרדר אצל אנשים שנולדו עם שמיעה תקינה. "מולקולות מיקרו-רנ"א טומנות בחובן הבטחה, כי הן עשויות לשמש בסיס לפיתוח תרופות חדשניות. תפקידן החשוב של מולקולות המיקרו-רנ"א בבעלי חיים, כמווסתות ייצור של חלבונים רבים,התגלה רק במהלך העשור האחרון. מאמצים גדולים נעשים על מנת לפתח שיטות להחדיר מולקולות זעירות אלה לתוך תאים, על מנת להשתמש בהן לריפוי מחלות. הגילוי, שלמולקולות מיקרו-רנ"א יש תפקידים חיוניים באוזן הפנימית, עשוי לסלול את הדרך לריפוי אובדן שמיעה בעתיד".
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine