TheMarker: יעדי תרומות חב' התרופות נחשפים: אין כאן תרומות לשם שמיים – זה שלח לחמך בתקווה שיחזור בגדול אם עד כה היה ספק, היום מתברר באופן רשמי: מערכת הבריאות כולה, על מוסדותיה הגדולים והקטנים, ניזונה מכספי חברות התרופות.
דו"ח ראשון מסוגו של משרד הבריאות שמתפרסם חושף את רשימת הגופים בתחום הבריאות שקיבלו תרומות מחברות התרופות ב-2008. הדו"ח יתפרסם גם באתר האינטרנט של משרד הבריאות.
התרופות הולכות למטרות כמו מימון נסיעות של רופאים לכנסים בחו"ל, עזרה במימון כנסים בישראל, פעילותמחקרית בבית חולים ובאוניברסיטאות היחסים בין חברות התרופות לבין הרופאים ומוסדות הבריאות בישראל ובעולם עדינים ביותר: לחברות תפקיד מפתח בקידום המחקר וחינוך הרופאים והן מממנות יותר מ-70% מהחקר בישראל.
מנגד, הן מונעות מאינטרסים כלכליים, שבראשם הגדלת המכירות של התרופות שלהן.
למרות החוק החדש השקיפות עוד רחוקה
הפרסום התבצע בעקבות תיקון לחוק מ-2008, שמחייב את חברות התרופות והציוד הרפואי לדווח על כל הגופים שלהם הן תורמות כדי להבטיח שקיפות של הקשר בין חברות התרופות לבין הארגונים. אלא שהשקיפות המיוחלת עדיין רחוקה: החוק פוטר את חברות התרופות מדיווח על הסכומים שתרמו לגופים ועל מטרת התרומה.
כתוצאה מכך, אף שהדו"ח מוסר מידע מפורט על הגופים הנתמכים על ידי חברות תרופות, הוא אינו מפרט את עוצמת הקשר וטיבו (ראו מסגרת). "מה שזירז את החקיקה היה ההפגנות של ארגוני החולים סביב סל הבריאות. היתה תחושה שההפגנות ממומנות ומופעלות על ידי חברות התרופות", אומר עו"ד יואל ליפשיץ, סמנכ"ל משרד הבריאות, שהיה בין יוזמי החוק. עם זאת, יש בדו"ח הפתעות – למשל העובדה שחברות התרופות תורמות לא רק לארגוני חולים,
עמותות ובתיחולים, אלא גם לקופות החולים, ואפילו למחוזות מסוימים בקופות החולים. לדברי ליפשיץ, "גם אנחנו הופתענו לגלות שהחברות תורמות לא רק לבתי חולים שמתעסקים במחקרים ולעמותות חולים, אלא גם לקופות חולים. "החשש שלנו הוא שחלק מהכספים האלה אינם מיועדים למחקר ופיתוח, אלא לקניית ציוד, נושאי רווחה וכו', שבסופו של דבר עלולים להוביל להשפעה פסולה על תהליך קבלת ההחלטות של הקופות ברכישת תרופות ולהעדפה לא תקינה של חברה מסוימת".
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine