מחקר ראשון מסוגו בעולם, על הבדלים ביולוגיים ופתולוגיים בנשים ערביות ויהודיות שחלו בסרטן השד וטופלו במרכז הרפואי זיו בצפת יוצג בפני חוקרים ומדענים בכירים מחו"ל ומהמחלקה לבקרה ביולוגית שבמכון ויצמן למדע, על ידי פרופ' ג'מאל זידאן, מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי זיו בצפת, בסיכום עשר שנות מחקר.
פרופ' זידאן יציג נתונים ממחקרו המראים כי ההבדל הביולוגי המשמעותי ביותר בקרב חולות סרטן שד ממגזרים שונים, הינו בין המגזר הערבי והיהודי והוא מתבטא באמצעות שוני משמעותי בביטוי יתר של קולטן לגורמי צמיחה – HER 2 המשפיע על צמיחה והתפתחות של התא הסרטני ולשליחת הגרורות ממנו. עד 25% מהגידולים הממאירים בשד בעולם, מכילים קולטני HER 2 בכמות גבוהה. מהמחקר עולה כי 24% מן החולות היהודיות מאופיינות בביטוי יתר של קולטן זה, לעומת 39% מהחולות הערביות.
עוד עולה ממחקרו של פרופ' זידאן, כי ממוצע גילן של נשים ערביות בעת האבחון הראשוני של המחלה הינו 49, לעומת ממוצא גילן של נשים יהודיות בזמן האבחון הראשוני של המחלה העומד על 59. הבדל של עשור בממוצע הגילאים בין המגזרים הינו משמעותי ביותר ואף קריטי לטיפול במחלה ולאחוז ההחלמה ממנה.
כמו כן, יציג פרופ' זידאן נתונים המראים, כי בעת האבחון הראשוני נמצא הגידול הסרטני אצל נשים ערביות בשלב מתקדם ומפותח יותר מבחינת התפשטותו בגוף, מאשר בקרב נשים יהודיות.
49% מהחולות היהודיות מאובחנות בשלב הראשון של המחלה, בעוד שרק 19% מקרב החולות הערביות מאובחנות כבר בשלב זה. בשלבים השלישי והרביעי של המחלה מאובחנות 42% מקרב החולות הערביות לעומת 12% מהחולות היהודיות. גילוי בשלבים אלו של המחלה מקטין משמעותית את הסיכויים של החולות להירפא מן המחלה.
בנוסף, פרופ' זידאן יציג בפני החוקרים את שיטות המעבדה שנבדקו והראו את ההבדלים הביולוגיים והפתולוגיים וידגיש, כי יש מקום להסברה בקרב כל המגזרים לגבי שינוי אורח החיים בתחומים שהינם בעלי השפעה ישירה על עלייה במקרי סרטן השד: שימוש בתרופות המכילות הורמונים, תזונה שאינה בריאה, צריכת קלוריות גבוהה, השמנת יתר, פעילות פיסית, לידה והנקה.
המחקר יוצג ע"י פרופ' זידאן במכון ויצמן ביום שני ה- 20/07 בשעה 11:00.
הידיעה הועברה באדיבות רשת רפואה