ממחקר שסקר 20 מחקרים במבוגרים החולים בשפעת, נמצא כי אין הוכחות ברורות שמעכבי Neuraminidase כגון oseltamivir, מונעים סיבוכים כגון דלקת ריאות.
המחקר התפרסם השבוע ב- BMJ וכצפוי עורר גל תגובות.
החוקר הראשי Tom Jefferson מה- " Cochrane Collaboration מסר " אנחנו מסיקים שאין מספיק מידע על ההשפעה של טמיפלו על סיבוכי השפעת, או על רעילות התכשיר"… " יש לנו מערכת בריאות שנסמכת על הוכחות שאינן זמינות לביקורת בלתי תלויה"…..
המחקר סוקר 20 מחקרים אקראים placebo-controlled של מעכבי Neuraminidase אשר כללו 4 מחקרים על מניעת שפעת (טרום ההדבקה), 12 מחקרים על הטיפול ו-4 מחקרים על מניעה לאחר ההדבקה.
לדברי Jefferson "ההוכחות מצביעות כי במידה ולוקחים את התכשיר תוך 24 שעות, ישנה הפחתה בתסמינים של יום אחד"… וכן ישנה אפשרות להפחתת ההדבקה".. לטענתו "לא ניתן לאמת את הטענה שטמיפלו מפחיתה סיבוכים"…
עורכת ה- BMJ ומנהל UK Cochrane Centre העירו כי הסקירה מעוררת דאגה "לא רק על יעילות התכשיר, אלא מטילה צל על השיטה שבה תרופות מוערכות"… לדבריהם, "רק חשיפה של החומר הגולמי המצוי בידי החברה יאפשר להעריך את התועלת מול הסיכון בתכשיר……
תגובת חברת רוש באמצעות ראש ה- : global pandemic task forceלדבריו " החברה עומדת איתנה אחרי המידע, אמינות המידע ובמיוחד בכל הקשור ביעילות ובטיחות התכשיר ובניהול מדיניות המחקרים של החברה.
דובר החברה מסר שסיכומי המחקרים יהיו זמינים לוועדה המדעית.
מומחה של ארגון הבריאות העולמי ה- WHO מסר כי אין בכוונת הארגון לשהות את קווי ההנחיה בשימוש בטמיפלו לאור תוצאות המחקר שהתפרסמו.
הידיעה הועברה ע"י מגר' יונה בס אל-חנני – ראש אגף הרוקחות (לשעבר) במשרד הבריאות, יועצת רוקחית ב"אלחנני שירותי יעוץ"