סקירה על התועלת שבשימוש בשמן דגים לדיסלקציה
• ישנן ראיות מסוימות המצביעות על כך שמחסור בחומצות שומן בלתי רוויות חיוניות (omega-3 ו- omega-6 polyunsaturated fatty acids – PUFAs) הינו בעל השפעה אתיולוגית על דיסלקציה בגברים (נכון להיום, עדיין לא נמצאה קורלציה דומה עבור נשים).
• הספרות התומכת ביעילות ובבטיחות של תוספי מזון (PUFA) בצורת שמן דגים עבור דיסלקציה הינה מצומצמת. המחקרים שנערכו עד היום ניסו לבחון את השפעתם של תוספי מזון של שמן דגים על ילדים עם טווח רחב של הפרעות התפתחות נוירולוגיות, כולל דיסלקציה. ישנן ראיות מעטות בלבד המציעות כי תוספים שכאלו יביאו לשיפור קליני במקרים מסוימים, אך יש צורך במחקרים אקראיים גדולים על מנת לאשר את הטענות הללו.
• המחקר היחיד שניסה להעריך את השפעתם של PUFA על מבוגרים דיסלקטים בחן למעשה את הסתגלות העין לרמות נמוכות של תאורה (dark adaptation) ולא את ההשפעה על יכולת הקריאה או האיות.
• התוסף 'eye q' נבדק במסגרתו של המחקר הגדול ביותר שנערך בילדים (Oxford-Durham trial) אך עד היום לא פורסם כל מידע בנוגע למינונים או להשוואה "ראש בראש" עם תוספי PUFA אחרים. יתר על כן, המינון האופטימלי לתוספים אינו ידוע.
• ישנם דיווחים מעטים בנוגע לתופעות לוואי הקשורות בתוספים של חומצות שומן. למרות זאת ידוע כי שמן דגים עשוי לגרום להפרעות גסטרואינטסטינליות, להארכת ה- bleeding time ולתופעות לוואי המשפיעות על השליטה המטאבולית של חולי סוכרת מסוג 2.
• משום שהמחקרים שפורסמו עד היום ארכו עד שישה חודשים, עדיין בלתי אפשרי להסיק מסקנות בנוגע ליעילות ולבטיחות לטווח הארוך. יש צורך במחקרים ארוכי טווח הספציפיים לדיסלקציה על מנת להסיק לגבי השפעתם של תוספי מזון המכילים שמן דגים על הלקות.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine