נתניהו אישר לבן אליעזר לקדם את המגעים לשינוי חוק התרופות; טבע תשלם את המחיר.
מזכ"ל ה-OECD רמז בביקורו בארץ, כי ללא השינוי יתעכב צירוף ישראל לארגון
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הכריע בעד עמדתו של שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר בנושא שינוי חוק הבריאות, והינחה אותו להמשיך במגעים מול האמריקאים וארגון המדינות המפותחות עד השלמתו. בן אליעזר פנה לנתניהו לאחר שמשרד האוצר ומשרד הבריאות סרבו לאשר את הויתורים מצד ישראל. כך מסרו לTheMarke- מקורבים למגעים.
במשרד אוצר שוררים חילוקי דעות בעניין. אגף תקציבים מתנגד, אך המנכ"ל, חיים שני, תומך בתוכנית. יובל שטייניץ, שר האוצר, קיבל את עמדת המנכ"ל. בכך הכריע נתניהו למעשה נגד עמדת משרד הבריאות שנותר המתנגד היחיד בין משרדי הממשלה.
ארגון המדינות המפותחות הבהיר לישראל, כי הצטרפותה לארגון תלויה בסיום המחלוקת בינה לאמריקאים בנושא השינויים בחוק הבריאות.
השינויים שדורש משרד הסחר האמריקאי, בלחץ החברות המפתחות תרופות מקור (אתיות) נועדו לצמצם את מרחב התמרון של חברות המייצרות תרופות חיקוי (גנריות) ובראשן טבע בהכנסת תרופות חיקוי לשוק. התרופות הגנריות נמכרות במחירם זולים יותר, כיוון שעלות פיתוחן נמוכה יחסית, ובכך הן פוגעים בהכנסות של היצרניות האתיות.
טבע תשלם את מחיר ההצטרפות ל-OECD: מספר המדינות שמולן ניתן לצמצם הגנה על תרופות מקור תצומצם. עם זאת, כדי למזער את הנזק, ולאחר שיחות ממושכות גם עם ראשי חברת טבע, מנסה משרד התמ"ת להגיע לתמהיל מדינות שיהיה לשביעות רצון של בכירי טבע והחברות האתיות שמאחורי דרישות משרד הסחר האמריקאי. מבחינת ממשלת ישראל, האינטרס העיקרי הוא הוזלת סל התרופות. מבחינת טבע הוא השבת מלחמה נגד החברות האתיות שמנסות להרחיק את כניסתה לשוק עם תרופות גנריות חדשות. מבחינת החברות האתיות מדובר על ניסיון להרוויח מיליארדי דולרים מעיכוב כניסתה של טבע לתחומי התרופות שלהן.
בישראל מעריכים, כי ממשל אובמה טוב מקודמו לחברות הגנריות, כיוון שרפורמת הבריאות עליה הכריז תגביר את הביקוש לתרופות גנריות. מכאן העניין של ישראל לנצל את חלון ההזדמנויות ולהביא את המחלוקת לסיום בהקדם.
המקורות ציינו, כי מזכ"ל ארגון המדינות המפותחות (ה-OECD) רמז בביקורו האחרון בארץ, כי ללא הסדר המחלוקת עם האמריקאים יתעכב תהליך צירופה של ישראל לארגון והוא לא יוכרע, כצפוי, בחודש מאי הקרוב. לאחר שיתקבל האישור האמריקאי לחוק התרופות הוא יהיה מקובל גם על ה-OECD.
מאת: אורה קורן, כתבת TheMarker
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine