חולי אסטמה שטופלו בקורטיקוסטרואידים בשאיפה (inhaled corticosteroids – ICS) למשך שנתיים לפחות, הציגו היארעות נמוכה בצורה מובהקת של טרשת עורקים בהשוואה לקבוצת ביקורת ללא אסטמה, כך עולה ממחקר יפני חדש שפורסם בכתב העת המקוון European Respiratory Journal.
לטיפול ב- ICS ישנה השפעה אנטי טרשתית ותלוית מינון עבור חולי אסטמה, כך מסרו מחברי המחקר.
שיעור ההמצאות של טרשת העורקים בעורק הראשי היה 34% עבור 150 חולי האסטמה שטופלו ב- ICS, בהשוואה ל- 46% מהחולים בקבוצת הביקורת שכללה 150 אנשים בעלי גיל, מין וגורמי סיכון דומים לטרשת עורקים. קבוצת חולי האסטמה אף הציגה הפחתה משמעותית בעובי הממוצע ובעובי המקסימאלי של השכבות intima-media בעורקים בהשוואה לקבוצת הביקורת.
בנוסף, נמצא שיעור המצאות נמוך יותר של רובד טרשתי בקרב חולים שטופלו ב- ICS, למרות שהחוקרים ציינו כי ממצא זה לא הצליח להציג מובהקות סטטיסטית.
בקרב חולי אסטמה, נמצא קשר חיובי בין נוכחות של טרשת עורקים בעורק הראשי ובין גיל, מין גברי ודיסליפידמיה, וקשר שלילי עם מינון הטיפול היומי ב- ICS. מינון הטיפול היומיומי ב- ICS היה 510 ו- 641 מיקרוגרם/יום בקרב חולים עם וללא טרשת עורקים.
מחברי המחקר הדגישו כי למרות הממצאים האחרונים, אין לתת ICS לכל חולה וזאת משום שלטיפול ישנן תופעות לוואי כלל מערכתיות.
כל החולים שהשתתפו במחקר היו מתחת לגיל 65 (גיל ממוצע 55), כולם טופלו ב- ICS (בד”כ fluticasone propionate ו- budesonide) למשך שנתיים לפחות ולא טופלו באופן סדיר בכל קורטיקוסטרואיד פומי או תוך ורידי. משכה הממוצע של מחלת האסטמה היה 18 שנים.
מקור הידיעה >>
Eur Respir J 2010.
הידיעה הועברה ע”י חנה מרכוס מערכת PharmaLine