עשית סתימה בשיניים? יתכן כי אתה לועס על bisphenol A ,BPA מרכיב פלסטי נפוץ העשוי להיות בעל השפעה שלילית על בריאותך.
אף על פי שהראיות עדיין מעטות, הכימיקל חשוד כגורם המשפיע על מחלות לב, סוגים מסוימים של סרטן והתפתחות מוחית אבנורמלית בילדים.
מחברי המחקר שפורסם בכתב העת המקוון Pediatrics הזהירו כי תרכובות הקשורות ב- BPA, מהוות מרכיב נפוץ בסתימות פלסטיות ובחומרים המשמשים לאיטום חריצים, המוברשים על השן על מנת למנוע עששת.
"אנו ממליצים להימנע מאיטומי חריצים במהלך ההיריון" כך מסרו מחברי המחקר.
תרכובות הקשורות ב- BPA, כגון bis-GMA, מגיעות אל תוך הרוק, שם הן הופכות ל- BPA טהור העשוי להימצא ברוק עד שלוש שעות לאחר ביצוע האיטום.
מחברי המחקר ציינו כי איטומי חריצים בוצעו לכ- 20-40% מהילדים בארה"ב, אך בשלב זה אין הם ממליצים להימנע באופן גורף מאיטומים וזאת משום שהם ממלאים תפקיד חשוב בבריאות הדנטלית. "בהנחת האיטום, החשיפה ל- BPA הינה מועטה והיתרונות הבריאותיים הינם נרחבים".
יחד עם זאת הומלצו מספר כללי זהירות כגון גרגור למשך 30 שניות ויריקה מייד לאחר ביצוע האיטום או הסתימה וזאת על מנת להפטר מכל הכימיקלים החופשיים.
עבור ילדים קטנים, רופא השיניים יכול לשפשף את השן עם פומיס (pumice) וגליל צמר גפן, או לנקות את השן במים ואויר.
BPA מצוי במגוון מוצרים בהם אנו עושים שימוש יומיומי כגון חומרים המשמשים להקשחת בקבוקי פלסטיק, ציפוי של פחיות משקה וקבלות של נייר חלק. החשיפה הדנטלית לחומר הינה מזערית בהשוואה לשאר מקורותיו, כך סיכמו מחברי המחקר.
ל- BPA ישנה השפעה דמוית אסטרוגן אך יש לציין כי מרבית הראיות הקשורות בו עולות ממחקרים שבוצעו בחיות ולא בבני-אדם. יש צורך במחקרים נוספים שיסייעו להבין את השפעתו המלאה של הכימיקל.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine