ב-18.01.11, הוגשה עתירה לבג"צ אשר מבקשת לחייב את כלל הרופאים בישראל להחתים את מטופליהם על מסמך המאשר כי נאמרו להם כל תופעות הלוואי של התרופה הנרשמת להם, הסיכונים וכן החלופות הרפואיות לטיפול המוצע.
העתירה הוגשה על ידי אב לחמישה ילדים המקבל שירותי בריאות בקופ"ח מכבי ואם לילד ועורכת דין במקצועה העוסקת בזכויות הילד, באמצעות בא כוחם עו"ד אריק גינזבורג. העותרים נתקלו במקרים רבים של הורים לילדים, ומבוגרים, אשר נפגעו מתופעות לוואי של תרופות, מבלי שהיו מודעים לעובדה שתופעות אלה כלל קיימות.
העתירה, מבקשת לחייב את סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, להתקין תקנות לפיהן יידרש הרופא להחתים את החולה על מסמך "הסכמה מדעת", אשר מאשר כי נמסר לו כל המידע הרפואי בהתאם לסעיף 13 לחוק זכויות החולה – הסכמה מדעת לטיפול רפואי, בטרם הוא ממליץ למטופל על נטילת תרופה. כמו כן מבקשת העתירה להגדיר מחדש את המונח תרופה ולהבדיל בין סם מרפא, סם מסוכן, רעל רפואי ותכשיר, כאשר המונח הרלוונטי יופיע אף הוא במסמך ההסכמה מדעת. עד היום, לא התקיימה כל אכיפה של ביצוע סעיף 13 לחוק זכויות החולה ולא היה ניתן לדעת אם רופאים אכן מסרו למטופליהם את המידע על תופעות הלוואי של תרופה כזו או אחרת לפני שהמליצו עליה.
העתירה מעלה את השאלה: מדוע במקרה של ניתוח או טיפולים מסויימים אחרים המטופל כן צריך לחתום על מסמך שבו הוא מודע לכל הסיכונים הכרוכים בטיפול ובמקרה של תרופות הוא לא מתבקש לחתום על מסמך כזה? שכן הסיכון בלקיחת תרופות מסויימות הינו גדול יותר מסיכונים של ניתוחים מסויימים.
כמו כן מצביעה העתירה על הטעייה ציבורית הנובעת מהעובדה כי למונח תרופה אין כיום הגדרה בחוק ואין תשובה ברורה בחקיקה הישראלית לשאלה: מהי תרופה? מצב הדברים הקיים הינו כי קיימים סמי מרפא, סמים מסוכנים, רעלים וכולם נקראים תכשירים. לפיכך, לא זו בלבד שהמטופל לא מודע לתופעות הלוואי של התרופות וסיכונים הכרוכים בנטילתם אלא הוא או הוריו סבורים כי נטילת ה"תרופה" אכן תרפא אותו אך אינם מודעים לכך כי במקרים רבים היא תסמם אותו, שכן חלק מ"תרופות" אלה מוגדרות כסמים בפקודת הסמים המסוכנים.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine