זו פעם ראשונה שמבקר המדינה מתייחס לנושא טיפול בתרופות רבות בקרב הקשישים.
המחקרים הרבים מצביעים על כי הרבה קשישים נוטלים במשך שנים תרופות רבות שחלקן אף מיותרות, ושכיחות הבעיות הנובעות מהטיפול התרופתי עולָה ככל שמספר התרופות שנוטל הקשיש עולֶה. אין במספר תרופות רב לעצמו שנוטל הקשיש להעיד על טיפול תרופתי לקוי, אולם המלצות של מומחים קובעות כי יש לבחון בחינה תקופתית את נאותות מתן התרופות ואת השימוש בהן.
הפערים בין הקופות בשיעור הקשישים הצורכים שמונה תרופות או יותר מחייבים את המשך הבירור של המשרד וקופות החולים כדי להגיע למסקנה בעניין זה.
לצורך השוואה מס' המבוטחים בשב"כ הצורכים 8 תרופות וותר הוא 89,616 המהווה 34.3% מסך הקשישים החברים בקופה, במכבי, אחוז הקשישים הצורכים למעלה משמונה תרופות מסך הקשישים החברים בקופה עומד על 15.2%, במאוחדת 7.3% ואילו בלאומית מדובר ב- 51% (הנתונים בלאומית הם מדוח ששחה הקופה)
מלבד החשש להתפתחות בעיות רפואיות משימוש יתר, מדובר בהוצאה גבוהה ביותר. בשנת 2008 הייתה ההוצאה של קופות החולים על תרופות וציוד כ- 6.5 מיליארד ש"ח. כאמור, אומדן צריכת התרופות של בני 65 ומעלה בישראל הוא כ-30% מהוצאה זו, כשחלקם באוכלוסייה הוא כ- 10%.
בארה"ב הפחתת מספר התרופות שאותן נוטלים קשישים הוא יעד של משרד הבריאות האמריקאי, שהמליץ לרופאים לבחון מתן תרופות שעלולות להיות מיותרות, לזהות טיפול מרובה תרופות ולרכז מידע על הטיפול התרופתי הנרשם על ידי הרופאים המטפלים באותו קשיש.
על דוח המבקר על פרקיו השונים נרחיב במגזין PharmaLine הקרוב
לדוח המבקר על טיפול מרובה בתרופות >>
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine