הניתוח הרטרוספקטיבי הנוכחי משווה את מגמות התמותה מסרטן השד בזוגות של מדינות אירופאיות שכנות בהן הוטמעה בדיקת הסקר הממוגרפית בזמנים שונים.
שלושה זוגות של מדינות נבחרו: צפון אירלנד (הממלכה המאוחדת) והרפובליקה של אירלנד, הולנד ובלגיה ופלנדריה (Flanders), שוודיה ונורווגיה.
זוגות המדינות נבחרו על סמך הקריטריונים הבאים:
1. מדינות שכנות
2. דמיון במבנה האוכלוסייה, בנסיבות הסוציו אקונומיות, באיכות שירותי הבריאות וביכולת לקבל טיפול רפואי
3. תוכנית לאומית לבדיקות סקר ממוגרפיות הייתה צריכה להיות קיימת במדינה אחת מאז שנות ה- 90 ובמדינה השנייה מספר שנים לאחר מכן.
שיעורי התמותה מסרטן השד בשש המדינות נלקחו מהרשומות של ה-World Health Organisation ,WHO בין השנים 1980-2006. כמו כן נבדקו מקורות מידע בנוגע לבדיקות הסקר הממוגרפיות, לטיפול בסרטן ולגורמי הסיכון לתמותה מסרטן השד. שינויים בשיעורי התמותה מסרטן השד חושבו על ידי רגרסיה ליניארית (linear regressions of log transformed) שתוקננה לגיל.
ניתוח סטטיסטי נערך על מנת לבדוק את השנה בה מגמת התמותה לכל הגילאים החלה להשתנות.התוצאות הבאות נמצאו:
•משנת 1989 עד 2006 שיעור התמותה מסרטן השד ירד ב- 29% בצפון אירלנד וב- 26% ברפובליקה של אירלנד. ב- 25% בהולנד וב- 20% בבלגיה וב- 25% בפלנדריה וב- 16% בשוודיה וב- 24% בנורווגיה.
•התזמון (השנה) בו השתנתה מגמת התמותה היה דומה עבור צפון אירלנד והרפובליקה של אירלנד ועבור הולנד ופלנדריה.
•בשוודיה, שיעורי התמותה ירדו באופן עקבי משנת 1972, לא נצפתה ירידה חדה יותר משנת 2006 והלאה.
•כל המדינות הציעו שירותי בריאות דומים ושיעור הימצאות דומה של גורמי סיכון לתמותה מסרטן השד אך תזמון שונה להטמעת בדיקות הסקר הממוגרפיות (הבדל של 10-15 שנה בתזמון ההטמעה).
עורכי המחקר סיכמו: “שינויים קטנים מאוד במגמות התמותה מסרטן השד נצפו בין מדינות בהן נערכו בדיקות סקר בפרק זמן ארוך ובין מדינות בהן לא נערכו באופן כללי בדיקות סקר. הממצאים מציעים כי לבדיקות הסקר הממוגרפיות לא היה תפקיד משמעותי בירידה בשיעורי התמותה מסרטן השד.” החוקרים הציעו כי שיפור בטיפול שניתן וביעילות מערכת הבריאות הם ההסבר הסביר יותר לשינויים שנצפו בשיעורי התמותה.
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine