בכתב העת Stroke השייך ל-American Heart Association מדווח כי אכילת פירות הדר, ובמיוחד תפוזים ואשכוליות, יכולה להפחית שבץ מוחי איסכמי בנשים.
מחקרים קודמים הראו כי צריכה מוגברת של פירות וירקות, ובמיוחד צריכת ויטמין C, קשורה בסיכון מופחת לשבץ מוחי.
המחקר הפרוספקטיבי הנוכחי נעזר במידע ממחקר ה-Nurse’s Health Study, שכלל 69,622 נשים במעקב של 14 שנים, שבמהלכו הנשים דיווחו על המזון שצרכו.
החוקרים בדקו קשר בין 6 תת סוגים של פלבונואידים שנצרכו בתפריט: Flavanones, Anthocyanins, Flavan-3-Ols, Flavonoid Polymers, Flavonols ו- Flavone לבין סיכון לשבץ מוחי כללי או איסכמי או המורגי.
הפלבונואידים הם מרכיבים הקיימים בפירות, בירקות, בשוקולד כהה וביין אדום, ונחשבים כאחראים לחלק מהמנגנון המגן באמצעות פעילותם המטיבה את תפקוד כלי הדם ופעילותם הנוגדת דלקת.
לא נמצא קשר מטיב בין צריכה כוללת של פלבונואידים ובין סיכון לשבץ, אולם נמצא שלנשים שאכלו כמות גדולה יותר של פלבונואידים בפירות הדר יש סיכון מופחת ב-19% לאירוע מוחי איסכמי, לעומת נשים שצרכו את הכמות הקטנה ביותר.
מקור הפלבונואידים היה בעיקר מתפוזים וממיץ תפוזים (82%) ומאשכוליות וממיץ אשכוליות (14%).
עם זאת, ההמלצה היא להגביר את צריכת הפירות ולא את צריכת המיצים, בשל תכולת הסוכר הגבוהה במוצרים המסחריים.
יש לציין כי מחקרים קודמים מצאו ממצאים שונים, מחקר אחד, למשל, לא מצא קשר בין פירות צהובים וכתומים ובין סיכון לשבץ, ומצא גם שאכילת פירות לבנים כאגס ותפוח מפחיתה סיכון. מחקר אחר מצא כי נשים שצרכו כמות גבוהה ביותר של נוגדי חימצון, כמחציתם מפירות ומירקות, היו בעלות סיכון מופחת לשבץ.
דרושים עוד מחקרים לאישור ממצאי המחקר הנוכחי.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine