לאור תוצאותיו של סקר שנערך בקרב רופאים מארה”ב ואשר ניסה לקבוע באיזו תדירות נענים הרופאים לבקשות לרשום תרופות מותג, ואת הגורמים המנבאים היענות שכזו, פרסם ה- JAMA Internal Medicine סקירה בנוגע לסטטינים.
הסקירה דנה בנושאים הבאים:
• השוואת היעילות של סטטינים שונים
• הבחירה בסטטינים גנריים
החוקרים סיכמו: הורדת רמות ה- LDL-C לא תמיד מפחיתה את הסיכון הקרדיווסקולארי, למרות שהפחתת הסיכון היא היעד הטיפולי. סטטינים גנריים מפחיתים את הסיכון הקרדיווסקולארי של המטופל בעלות נמוכה הרבה יותר מזו של תרופות המותג. בעוד שבעבר המינונים הגבוהים ביותר של תרופות המותג הציגו יתרונות גם אם מוגבלים, בהשוואה לתחליפים הגנריים, הזמינות כיום של generic atorvastatin פישטה את הבחירה בסטטינים. ישנם כיום תחליפים גנריים המכסים את מגוון הצרכים הפוטנטיים והמטבוליים הדרושים. אין כיום תרופת מותג המספקת צרכים שלא יסופקו על ידי התחליפים הגנריים ולכן קשה להצדיק את עלויות תרופות המותג.
תוצאות הסקר הראו כי 4 מתוך כל 10 רופאים דיווחו כי הם רושמים לפעמים או לעיתים קרובות תרופות מותג כאשר ישנם תחליפים גנריים זמינים וזאת עקב רצונו של המטופל.
כמו כן צוין כי קשרים שהתקיימו בין הרופאים ובין התעשייה תרמו גם הם לנטייה להיענות לבקשת המטופלים למרשם תרופות מותג.
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine