שירות “מאחורי הכותרות” של ה- NHS Choices פרסם סקירה של מחקר שפורסם ב- BMJ והראה כי החלפה של שומנים רוויים ב- linoleic acid אינה מועילה למערכת הקרדיווסקולארית.
הסקירה סיכמה:
• בניגוד לאמונה הרווחת, המחקר מצא כי לא כל חומצות השומן הבלתי רוויות טובות ללב (בעלות “cardioprotective effect”).
• המחקר היה מחקר אקראי מסוג מקרה ביקורת אשר כלל סוג אחד בלבד של שמן ואשר ניסה להגביר את הצריכה של חומצות שומן בלתי רוויות.
• למחקר היו מגבלות מסוימות. המידע הדיאטטי שנאסף במהלך המחקר המקורי אינו מפורט מספיק על מנת שנוכל לשלול את האפשרות כי שינויים בהרגלי הצריכה של מזונות אחרים השפיעו על התוצאות שנצפו.
• הנבדקים במחקר עודדו להגביר את צריכת חומצות השומן הבלתי רוויות (בעיקר omega 6-linoleic acid) ל- 15% מכלל תצרוכת האנרגיה שלהם ולכן לא ברור אם ניתן להכליל את הממצאים גם עבור רמות צריכה נמוכות יותר של linoleic acid.
• היות והמחקר נערך בגברים בגילאים 30-59 עם היארעות מוקדמת של מחלות לב כליליות, ייתכן כי לא ניתן להכליל את התוצאות על גברים ללא מחלות שכאלו, על גברים בגילאים שונים ועל נשים.
• חשוב לציין כי לשמני ירקות שונים (vegetable oils) מאפיינים שונים מאוד (יחסים שונים בתכולת ה- omega-3 וה- omega-6 ובסוגי חומצות השומן הרוויות והלא רוויות) ולכן לא ניתן להסיק כי ההשפעות שנצפו כאן נכונות עבור כל שמני הירקות.
הידיעה הועברה ע”י PharmaLine