צריכה מרובה של סוכרים עשויה להעלות באופן ישיר את הסיכון לחלות בסוכרת, ללא קשר למשקל הגוף, כך מצא מחקר אמריקאי.
סוכרת מוגדרת כחוסר יכולת לבצע רגולציה של רמות הסוכר בדם, אך עד כה הדעה הרווחת הייתה כי הסוכר ממלא תפקיד עקיף בלבד בהתפתחות מחלת הסוכרת, היות שהוא גורם להשמנה.
כעת מצאו חוקרים כי אנשים הצורכים כמויות גדולות של סוכרים בדיאטה שלהם מצויים בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת, גם בלי קשר לגורמי סיכון אחרים כגון השמנה וצריכה קלורית ממזונות אחרים.
החוקרים מאמינים כי הסוכר ממלא "תפקיד מכריע" בהתפתחות מחלת הסוכרת, וכי הוא עשוי להיות אחראי להבדלים הנצפים בהיארעות התחלואה, אשר אינם יכולים להיות מוסברים על ידי השמנה.
החוקרים מסרו כי הממצאים החדשים תומכים במחקרים אחרים שהראו כי סוכרים עשויים להשפיע על הכבד ועל הלבלב בדרכים שונות מאלו של השמנה או של מקורות מזון אחרים.
החוקרים בדקו מידע בנוגע לזמינות סוכרים ותחלואה בסוכרת מ- 175 מדינות, בעשור האחרון. לאחר תקנון להשמנה, הם מצאו כי כמות הסוכר בדיאטה הלאומית, קשורה באופן ישיר עם שיעורי התחלואה בסוכרת.
עבור כל 50 קלוריות של סוכר פר אדם, פר יום, שיעור ההימצאות של מחלת הסוכרת עלה ב- 1%, אפילו לאחר תקנון להשמנה, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, והבדלים בצריכה הקלורית. כאשר ירדה זמינות הסוכר הנצרך, ירד גם שיעור התחלואה בסוכרת.