אנא סובבו את הטלפון שלכם.

יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

עמוד הביתמאמריםThemarker: לעצור את התחרות של הרוקחים ברופאים

Themarker: לעצור את התחרות של הרוקחים ברופאים

מזירת הדעות ב- Themarker:
 
לעצור את התחרות של הרוקחים ברופאים
 
רוקחים אינם צריכים ואינם יכולים להחליף רופאים, להפך .
 
 
באחרונה "התבשרנו" על הכוונה לשנות בכנסת את תקנות הרוקחים ולאפשר להם לתת מרשמים לחולים הבאים לבתי המרקחת, ולהחליט לגבי הטיפול בהם. מדובר גם במתן מרשמים ראשוניים, על פי החלטת הרוקח, ללא בדיקה ואבחנה שנעשתה על ידי רופא קודם לכן, ולא רק במרשמי המשך שנרשמו על ידי הרופאים.
 
לכאורה, חידוש מרענן – חיסכון בתורים, ייעול השירות והליכה לקראת החולים והמטופלים. ואולם בפועל נרקחת כאן מרקחת מסוכנת שתפגע בב הציבור, תייצר מצב המסכן את בטיחות ויעילות טיפול הרפואי, וחמור לא פחות – תפגע בפרטיות החולים.
 
רוקחים אינם צריכים ואינם יכולים להחליף רופאים, להפך. עד היום הבירור של מצב החולה, תשאול, בדיקה, אבחנה וטיפול, נעשו על ידי רופא. ניסיונו של הרופא עשיר – הוא למד 7 שנים בבית ספר לרפואה ועבר עוד 5–6 שנות התמחות, וממשיך ללמוד לאורך כל חייו המקצועיים. 
 
כעת מבקשים להעביר את הבירור והטיפול לרוקחים, אותם אלה שמצופה מהם לבצע זאת למדו פרמקולוגיה בלבד, וגם הכשרה נוספת של 60 שעות שיידרשו לעבור היא רחוקה מאוד מהכשרתם של הרופאים. היעלה על הדעת מצב מעין זה?
 
עד היום תיק החולה והמידע הרפואי שבו נשמרו בסודיות מקצועית בינו לבין הרופא. כעת עלול להיכנס ביניהם גורם חדש. מי יוכל להבטיח שאותו רוקח או רוקח שיחליפו בעמדה, שיהיה חשוף לגיליון הרפואי במרפאה או ברשת הפארם, אכן אמון על סודיות התיק?
 
כדי לחסוך כסף לקופות החולים יופנו החולים לטיפול הרוקחים. בריאות הציבור תונח על מזבח הכסף, ותשחרר את הקופות מתשלום על ביקורי החולים אצל הרופאים.
 
גם הרצף הטיפולי ייפגם. כיצד יועבר המידע מהרוקח לרופא? כיצד יוכל הרופא לעקוב בתשומת לב אחרי מידע שיימסר לרוקח ולשינויים בטיפול שיבצע הרוקח על דעת עצמו? האם בכלל יועבר המידע? איך יידע הרופא המטפל מה קרה לחולה בבית המרקחת? 
 
התקנות החדשות מסתמכות על קיומו של חדר נפרד בבית המרקחת שבו יקבל הרוקח את החולה, יתשאל אותו, יבדוק אותו, יאבחן אותו ויטפל בו. כל מי שביקר אי פעם ברשתות הפארם ואף בבתי המרקחת במרפאות קופות החולים יודע שחדר כזה אינו קיים, ובכלל, התהליך אינו אפשרי: התורים בבית המרקחת ממילא ארוכים מאוד, והצבת רוקח אחד או יותר לביצוע כל המשימות האלה רק תאריך אותם ותסרבל את העבודה.
 
האחריות לבריאותו של החולה בכל מקרה מוטלת על כתפי הרופא המטפל. הוא זה שעלול לשלם על טעויות שחלילה יקרו כתוצאה מההליך השגוי המוצע. המצב החדש עלול לסבך את מצבם של החולה, הרופא והרוקח.
 
עירוב הסמכויות והתחומים והמצאת "מקצוע" חדש של "רוקח־רופא" אינם אלא אמצעי לחיסכון בכסף על חשבון החולים. זוהי רק ההתחלה, ובקצב הזה אנחנו עלולים להיתקל בהצעות קשות יותר, שלפיהן גם עובדים אחרים הקשורים באופן כלשהו למקצוע הרפואה ירשמו בעתיד מרשמים לחולים, וכל זאת כדי לקצר תורים ולחסוך כסף. 
 
בשם בריאות החולים יש לתקן את המצב על ידי החזרת רופאים רבים יותר הלומדים באוניברסיטאות בחו"ל לישראל, לחזק את השירות הרפואי, להרחיב ולפתוח פקולטות נוספות לרפואה בבתי הספר לרפואה. כל ניסיון לקיצור הדרך רק יפגע בחולים. יש להשאיר את האבחון והחלטות על טיפול בהם רק בידי האנשים המיומנים לכך – הרופאים. 
 
 
 
מאת משה קוסטינר, יו"ר ארגון רופאי שירותי בריאות כללית וסגן יו"ר הר"י
 
 
 

מאמרים נוספים

תקנות הרוקחים (תכשירים), התשמ"ו-1986
תקנות הרוקחים (תכשירים), התשמ"ו-1986 מעודכן ליום 01.08.2012 שונה סעיף 27א. מעודכן ליום  02.04.2011   בתוקף סמכותי לפי סעיף 62 לפקודת הרוקחים...
הודעה ברשומות מכח תקנה 29 לתקנות הרוקחים (תכשירים)
רשומות ה' בכסלו התשס"ח 15 5738 בנובמבר 2007   ילקוט הפרסומים 5738 , ה' בכסלו התשס"ח, 15.11.2007  הודעה בדבר הסכמת המנהל לפי תקנות...
Ministry-Health
יישום המלצות ועדת אלטרוקסין
ועדת הבדיקה בעניין שינוי הפורמולציה של התרופה אלטרוקסין, הגישה המלצותיה למנכ"ל משרד הבריאות ב-8.1.2012 המנכ"ל אימץ את ההמלצות באופן גורף. להלן...
פקודת הרוקחים [נוסח חדש], התשמ"א-1981
  עודכן בתאריך 4.1.2018 לקובץ העדכונים >>  עודכן בתאריך 7.4.2016, יכנס לתוקף בתאריך 7.10.2016 לקובץ העדכונים >> עודכן בתאריך 01.05.2013...

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

  • 21:20 – 21:00
    "Dayvigo מנגנון פעולה חדש לטיפול בנדודי שינה (אינסומניה)"

 

  • 21:50 – 21:30
    "שיפור ושימור יכולות קוגניטיביות – מה חדש בעולם תוספי התזונה?"
לפרטים נוספים והרשמה
  • אטופיק דרמטיטיס – מי המטופלים שלנו?

 

  • טיפולים מקומיים – איזה טיפול, כמה זמן, ובאיזה מקום?

 

  • טיפולים סיסטמיים – למי, מתי, ואיזה?
לפרטים נוספים והרשמה
  • מולקולה חדשה מסוגה – קו-אגוניסט ארוך פעולה של הקולטנים ל GLP-1 ו GIP
  • הצגת תוצאות מחקרי ה SURPASS
  • יעילות התרופה בירידה במדדי HbA1c ובמשקל
  • פרופיל בטיחות
  • גישות לטיפול במחלת ההשמנה
  • הצגת תוצאות מחקרי הSURMOUNT
  • יעילות התרופה בהורדה במשקל
  • פרופיל בטיחות
לפרטים נוספים והרשמה

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות