תזמון תחילת הצריכה של דגנים מכילים גלוטן לא היווה גורם סיכון למחלת הצליאק, כך על פי מחקר רב לאומי.
שיעור ההיארעות של מחלת הצליאק מצוי בעלייה בעולם המערבי. במסגרת מחקר קוהורט פרוספקטיבי בילדים החיים בפינלנד, גרמניה, שוודיה וארה”ב נבדק האם השיעור הגבוה פי 2 של המחלה בשוודיה (בהשוואה לארה”ב) קשור בהבדלים בגיל תחילת הצריכה של גלוטן.
בדיקות סקר שנתיות להמצאות המחלה נערכו בקרב 6436 ילדים החל מגיל 24 חודשים. ילדים שנבדקו חיובית ל- tissue transglutaminase autoantibodies (tTGA) בשתי בדיקות עוקבות הופנו לרופא מומחה לאישור אבחנת המחלה. ההורים מילאו שאלוני דיאטה שתעדו את תזמון תחילת הצריכה של כל המזונות.
ממצאי המחקר:
• מבין 6436 הילדים, 773 (12%) נמצאו חיוביים ל- tTGA לפחות פעם אחת ו- 307 (5%) אובחנו כחולים.
• גורמי הסיכון הקשורים עם התפתחות המחלה (ונוכחות tTGA) כללו: מגורים בשוודיה, HLA genotype DR3-DQ2, בנות, והיסטוריה משפחתית של צליאק.
• חציון הגיל לתחילת הצריכה של גלוטן היה שונה בין המדינות השונות (שוודיה: 21.7 שבועות, פינלנד: 26.3 שבועות, ארה”ב וגרמניה: 30.4 שבועות).
• 6% מהילדים נחשפו לגלוטן מוקדם (לפני גיל 4 חודשים).
• לאחר תקנון לגורמי סיכון נצפים, צריכת גלוטן בגיל מוקדם או מאוחר (לאחר 6 חודשים) לא השפיעה על הסיכון ל- tTGA או למחלת הצליאק.
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine