מחקר חדש שהוצג בכנס מדעי המוח בוושינגטון קובע: עכברים שנעשו עליהם ניסויים בסם המסיבות הפופולרי קטמין הושפעו ממינו של החוקר שפיקח על הניסוי. הממצאים מגבירים את התעלומה לגבי האופן שבו הקטמין משפיע על המוח. הם גם מעוררים שאלות לגבי היכולת לשחזר תוצאות של ניסויים התנהגותיים שנעשו על עכברים.
קטמין הוא חומר שמשמש להרדמת בעלי חיים ומשפיע על התודעה של בני אדם שצורכים אותו. בנוסף, נבדקת האפשרות שיש לו פוטנציאל לטיפול בדיכאון. אולם נכון להיום מנגנון הפעולה שלו על המוח אינו ברור מספיק, ולכן נעשים בו ניסויים בבעלי חיים. אחת החוקרות העוסקות בזה היא פולימניה גיאורגיו (Georgiou) מאוניברסיטת מרילנד בארצות הברית.
בשנת 2015 ביקש ממנה אחד מעמיתיה הגברים לבצע עבורו ניסויים בהיעדרו, לרבות ניסוי סטנדרטי שנקרא “מבחן השחייה הכפויה” שבו מכניסים עכברים בריאים למכל מים ומודדים כמה זמן הם מנסים להיחלץ ממנו עד שהם מתייאשים ומחכים שמישהו יציל אותם. המדידה הזאת משמשת מדד למידת ה”דיכאוניות” של העכברים, ולכן הציפיה היא שעכברים שקיבלו חומרים נוגדי דיכאון ישחו יותר זמן. זה אכן מה שמצא עמיתה של גיאורגיו בניסויים שעשה בקטמין.