ב"כלכליסט" נחשפה הבוקר (ד') מצגת מטרידה במיוחד שהוגשה לוועד המייעץ של משרד הבריאות במכון ברוקדייל, אחד מגופי הייעוץ המרכזיים של המשרד, המגבש בימים אלו תוכנית רב-שנתית לשיקום מערכת הבריאות הקורסת תחת הנטל בעלות של כ-3 מיליארד שקל.
אותה מצגת, גדושת מספרים וגראפים די משכנעים, מספרת את הסיפור ה"טרגי" של מערכת הבריאות הישראלית: תת-תקצוב כרוני שמוביל לסוג של "שמירה" על רמת ההוצאה לבריאות במציאות של צרכים הולכים וגדלים בקצב מהיר. כתוצאה מכך חלה שחיקה ברמה ובאיכות השירותים, דבר שמוביל לשירותים נחותים, תורים אינסופים, המתנות ארוכות. לבסוף, הייאוש שהוביל כבר שני שלישים מאזרחי ישראל לרכוש ביטוח בריאות משלים וכמעט מחצית מהאכולוסייה – אלו שידה משגת – לרכוש ביטוח בריאות פרטי מחברת ביטוח. התוצאה הברורה: פגיעה בהכנסה הפנויה של הישראלים ואי שוויון הולך וגדל בשירותי הבריאות שאנו מקבלים, דבר בעל השלכות מרחיקות לכת ואיכות החיים ובאורך החיים.
אלא שיש מספר שאלות שאותה מצגת מעוררת ומותירה ללא מענה. ראשית, על אף שאכן קצב הגידול בהוצאה לבריאות בישראל אינו גבוה מקצב צמיחת הכלכלה – זאת בניגוד למגמה במדינות ה-OECD – עדיין, הממשלות ובעיקר הממשלה האחרונה, שפכה כמויות אדירות של כסף על מערכת הבריאות.
מאת אדריאן פילוט