בישראל עובדים כיום יותר מ–25 אלף רופאים. היכן הם גרים ועובדים? כמה מהם מומחים בתחומם? מהו שכרם הממוצע ומאילו משתנים הוא מושפע? תשובות לשאלות אלה על מאפייני כוח האדם הרפואי בישראל פירסם אתמול המינהל לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, כחלק מהדו"ח השנתי בנושא האי־שוויון במערכת הבריאות וההתמודדות עמו.
המקצוע גברי, אבל יש יותר סטודנטיות
הבדיקה של משרד הבריאות נערכה על פני שלוש נקודות זמן בין 2008 ל–2015. לפי הדו"ח, שישה מכל עשרה רופאים בישראל הם גברים (59%). בשנים האחרונות יש רוב לנשים (55%) בקרב הסטודנטים שלומדים רפואה בישראל — אך מגמה זו הפוכה למתרחש בקרב הסטודנטים הישראלים שלומדים רפואה בחו"ל, שם הנשים הן רק שליש. באחרונה הודיע משרד הבריאות על הטלת מגבלות והקשחת קריטריונים בכל הנוגע לרישוי רופאים שלמדו בחו"ל, בדגש על מדינות מזרח אירופה, וייתכן שתהיה לכך השפעה על החלוקה המגדרית בכוח האדם הרפואי בישראל בעתיד.
המשרד זיהה גם מגמה של הזדקנות בקרב הרופאים: שיעור הרופאים בגילי הביניים (45–64) ירד ב–8% בין 2008 ל–2015, בעוד שיעור הרופאים שגילם 65 ומעלה צמח מ–9.7% ל–15.2%. בנוסף, בשנים שנבדקו נמצא כי 3,246 רופאים ישראלים חיים בחו"ל — כ–13% מסך הרופאים הפעילים בישראל.
מאת רוני לינדר