שנת הלילה חשובה לבריאותנו הנפשית והפיזית ומשפיעה מאוד על מצב רוחנו ועל איכות החיים שלנו. מעבר לעצם המנוחה של הגוף, המוח מחזק במהלך השינה קשרים וכך מבסס אצלנו חוויות ומידע חדש שרכשנו במהלך היום. אצל ילדים ובני נוער זמן השינה חשוב גם לגדילה ולהתפתחות הגוף.
על פי האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה, אדם בוגר זקוק ל-9-7 שעות שינה בלילה על מנת לנוח באופן המיטבי. עם זאת, יש גם אנשים שמסתפקים ב-6-4 שעות שינה בלילה ועדיין קמים בבוקר רעננים ומוכנים ליום החדש. האם מדובר בשוני הנובע מהרגלים, או שמא גם הגנטיקה שלנו משחקת כאן תפקיד? מחקר חדש מראה כי התורשה בהחלט משמעותית בוויסות משך השינה.
גוּאַנְגְסֶן שִי (Shi) ועמיתיו מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו גילו כי לחלק מהאנשים שמסתפקים בשש שעות שינה בלילה יש מוטציה גנטית בגֵן שנקרא ADRB1. גֵן זה מכיל את ההוראות לייצור קולטן של ההורמון אֶפִּינֶפְרִין (אדרנלין), הקשור לדפוסים של פעילות נמרצת, ושל המוליך העצבי נוֹראֶפִּינֶפְרִין. החיפוש החל אצל משפחה שרבים מבניה נוטים לישון מעט יחסית לאוכלוסייה הכללית, והחוקרים חיפשו אצלם מוטציות ספציפיות שיכולות להסביר את השוני הזה.
מאת דניאלה אפלבלט