השתלות צואה הן תחום שזוכה למחקר רב בשנים האחרונות. הטיפולים הניסיוניים שנבדקים בימים אלה מנסים לעשות שינויים מבוקרים באוכלוסיית החיידקים החיים בגופנו (המיקרוביום), במיוחד במעיים, כדי לתקן תסמונות ומחלות הנובעים משגשוג של חיידקים גורמי מחלות. מחקר חדש של מכון ויצמן למדע והמרכז הרפואי "הדסה" בירושלים מציע כעת להשתמש בשיטה דומה גם לאיזון אוכלוסיית החיידקים בנרתיק.
וגינוזיס חיידקי הוא מצב שנגרם מחוסר איזון באוכלוסיית חיידקי הנרתיק. אצל נשים בריאות, החיידקים הדומיננטיים בנרתיק הם חיידקי לקטובצילוס (Lactobacillus), המסייעים לשמור על רמת חומציות שמקשה על חיידקים מזיקים לשגשג בנרתיק. אצל נשים שסובלות מווגינוזיס חיידקי רואים ירידה באוכלוסיית החיידקים הזאת. כך קורה שבמקביל לירידה בכמות הלקטובצילוס, משגשגות אוכלוסיות של חיידקים שעלולים להזיק לבריאותנו, כמו גרדנרלה וגינליס (Gardnerella vaginalis) או אטופוביום וגיני (Atopobium vaginae).
המצב הזה נפוץ מאוד אצל נשים בגיל הפוריות, אולם נכון להיום איננו יודעים איך הוא נגרם. לחלק מהנשים אין שום תסמינים והמצב חולף מעצמו, אך אחרות סובלות מהפרשות מרובות מהנרתיק המלוות בריח רע, וכן מתחושה לא נעימה בזמן מתן שתן וקיום יחסי מין.
מאת ד"ר דנה יפה