חולדה ישנה אולי נראית שלווה, אך אל תטעו: בתוך ראשה הפרוותי מתחולל מאבק. שני סוגים של גלי מוח "מתחרים" ביניהם וקובעים אם היא תצליח לזכור מידע חדש – כך עולה ממחקר חדש שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Cell. ייתכן שזו התשובה לשאלה מדוע מידע מסוים נחרת בזיכרוננו כשאנו ישנים, בזמן שאחר נעלם כלא היה.
ההבחנה שני גלי המוח היריבים הללו עוזרת ליישב רעיונות שנראים סותרים לכאורה: מחקרים שונים הראו חיזוק של זיכרונות במהלך השינה ואחרים דווקא את החלשתם, כלומר שכחה של מידע בזמן השינה. חוקרת השינה ג'ינה פו (Poe) מאוניברסיטת קליפורניה, שלא היתה מעורבת במחקר, אמרה לאתר Science News: "המחקר החדש יסייע לאחד בין תחומי השינה והלמידה".
החוקרים, בהובלת מדען המוח קרונש גנגולי (Ganguly) מאוניברסיטת קליפורניה, לימדו חולדות לבצע משימה של שליטה בצינורית מים באמצעות ממשק מוח-מחשב, שמתרגם את פעילות המוח לתזוזה של הצינורית. לאחר שעה של שינה נבדקה יכולת הלמידה של החולדות, כלומר, משך הזמן שנדרש להן לבצע את המשימה בפעם השנייה בהשוואה לראשונה: ככל שפרק הזמן היה התקצר יותר, הלמידה טובה יותר. צוות המחקר הבין מהר מאוד שהצלחת החולדות היתה תלויה במידה מכרעת בכך שישנו אחרי התרגול.
מאת ד"ר עידו מגן