בדיקת MRI מראה יעילות רבה בזיהוי גידולים שבדיקת ממוגרפיה רגילה לא גילתה אצל נשים עם רקמת שד צפופה. המחקר, שנערך בכמה מרכזים רפואיים בהולנד, כלל רבבות נשים מעל גיל 50. התוצאות התפרסמו בכתב העת The New England Journal of Medicine.
יפעת, אישה בשנות ה-50 לחייה, הלכה לעשות בדיקת ממוגרפיה לאיתור מוקדם של סרטן השד: בדיקת רנטגן במינון נמוך של קרני-x שיוצרת תמונה של רקמת השד. לשמחתה, תוצאות הבדיקה חזרו שליליות, וכעת היא יכולה להיות רגועה לפחות עד למועד הבדיקה הבא בעוד שנתיים. אך האם היא באמת יכולה להיות רגועה? מחקרים מראים שבדיקת הממוגרפיה אינה יעילה מספיק אצל נשים עם רקמת שד צפופה, ולכן הרופאים הבודקים אותה עלולים להחמיץ סימנים מוקדמים להתפתחות גידול סרטני.
לכמחצית מהנשים מעל גיל 40 יש רקמת שד צפופה, כלומר מרבית נפח האיבר עשוי מרקמות חיבור, ולא משומן. צפיפות השד מושפעת מתורשה אך גם מגורמים אחרים כמו לידה, הגעה לגיל עצירת הווסת ומסת הגוף (BMI). מכיוון שגם רקמות החיבור בשד וגם הגידולים נראים לבנים בצילום הרנטגן הממוגרפי, קשה מאוד להבדיל ביניהם. שומן, לעומת זאת, מופיע שחור בצילום, ולכן קל יותר לזהות את הגידולים הלבנים על הרקע השחור.
מאת יעל גרופר