צריכת שמן זית מפחיתה את הסיכון הקרדיווסקולארי בקרב מבוגרים אמריקאים, אלו מסקנותיו של מחקר תצפית שפורסם ב- Journal of the American College of Cardiology.
כ- 93,000 עובדי בריאות אמריקאים דיווחו על צריכת שמן הזית שלהם באמצעות שאלוני דיאטה מדי 4 שנים, החל משנת 1990. לאורך מעקב של 24 שנים, 10.5% חוו אירועי קרדיווסקולארי משמעותי (שבץ, אוטם שריר הלב, מוות).
לאחר תקנון לגיל, גורמי סיכון ומרכיבים אחרים בדיאטה, נמצא כי הללו שצרכו יותר מחצי כפית שמן זית מדי יום, נהנו מסיכון נמוך ב- 14% ללקות באירוע קרדיווסקולארי, בהשוואה לאלו שצרכו שמן זית פחות מפעם בחודש. החוקרים העריכו כי החלפת 5 גרם מרגרינה ב- 5 גרם שמן זית מדי יום, תפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים ב- 6% וכי החלפת מיונז בשמן זית, ב- 7%.